Jaktsesongen 2019

27/8: Jaktpremiere i Sverige. Først ut med Raptus, slapp litt før kl.7. Los nesten direkte, storfuglkull. Kom ikke innpå, flere korte loser før de dro. Fin fart og lange runder, ny los 750 m ned i terrenget. 100m fra losen flyr losfuglen.. Gjentagende problem hele slippet, flere fine loser men kom ikke innpå.. Kobla kl.11 da sola begynte å steke skikkelig. 20 km på Raptus.

28/8 : Fixa i dag, samme terreng som i går. Fint søk men lite fugl første timen. Gikk høyt i terrenget, slo oss litt lengre ned etter hvert og da ble det mere action. Storfuglkull først, mange loser, flytta en del, endte med en tomlos. Litt etter ble det los på en tiur, snek inn fra 3 sider, inne på 20m flere ganger men fant ikke tiuren i furua. Endte med støkk etter 45 min los. Ga oss etterpå, tok på med lang los i varmen, både for hund og jeger 😅 Ble 19 km på Fixa.

29/8: Nytt terreng med Raptus. Kom 100m fra bilen da han tar opp orrhane. Sniker inn på 30m, ser hanen sitte i ei gran, skal bare løfte kombien og ta den med hagla, da drar den. Nuvel, går tilbake for å hente sekken. Akkurat fått lagt kombien i vorn-sekken før han tar opp en orrhane til, setter seg i toppen av ei gran 120m unna meg. Fin los, men støkker da jeg sto rimelig åpent på ei myr. Flyr 200m så blir det los på ny, sitter i en grantopp nå også, kanonlos og perfekt markering, sniker meg inn på 15m og hagleløpet avslutter losen umiddelbart 🙂 Gikk en lang tur innover en dal etterpå, så 2 jerper.. Ble 25 km på Raptus, veldig bra søk i dag, fikk plystra han inn også 😅

30/8 : Samme terreng som de 2 første dagene. Ny bjørnebæsj på veien par hundre meter fra parkeringa 😳Slapp Fixa 0630, ble los et kvarter senere, og en røykylling ramla ned fra ei gran 🙂

Fant noen fugler til etterhvert, men de satt dårlig.Snek på en los litt senere, det satt ingen fugl der da jeg kom frem, men det kom en gråhund innom som sikkert lurte på hva som bråka så fælt 😅 Flott gråhund-hanne. Ble nok sluppet på ferske bjørnespor i område..

Fant ut at vi skulle korte ned turen litt iom at de jakta bjørn i området, så satte kursen mot bilen.Satte meg ned på en stein og skulle ta meg en energidrikk da Fixa tok opp ei røy 60m ovenfor meg. Den satte seg like greit i ei gran på haglehold. Lirka ut kombien fra sekken, og hagleskuret gjorde jobben igjen 👌

Veldig fornøyd med kombien, flere av losene har det vært litt kvist/granbar foran losfuglen, hadde blitt litt mer utfordring å skulle skutt med f.eks 22.wmr.Super innsats av Fixa også, jobber på og er veldig flink på fuglearbeidet 👏 Ble 18 km på Fixa denne morgenen, kort runde før hjemreise til Norge 🤗

10/9: Avspasering fra jobb og en jakttur med Fixa. Sommervarmen kom tilbake til jaktstarten, det var tørt og varmt, dårlig vittring. Hun hadde noen korte loser, men de satt dårlig. Søket var bra, ute på 6-700m flere ganger.Skulle ta en snarvei ned til bilen, da jeg nesten satt foten på denne karen som lå å sola seg 🙄

Fikk heldigvis vekk hunden før hun så den 🥴 Første huggorm jeg har sett i skogen under jakt..Ble 20 km på Fixa.

16/9: Meldt skikkelig drittvær, og det ble det også. 5 timer ute med Raptus, konstant gåing, ikke vær for å ta pause denne dagen. Raptus tok opp ei røy 15 min fra bilen, ville ikke sitte. Ellers støkka jeg en tiur på 150m hold, og det var det.. 25 km på Raptus.17/9: Bedre vær i dag. Fixa fikk los på en elg hun løp seg på, inne på ca.60m da jeg støkka den ut.Kom borti et område med et orrekull. Noen usikre loser først før det endelig satte seg godt. Snek inn på 20m og fikk øye på en orrhanekylling. Datt rett ned 👍

Ble tid og vær til matpause i dag 😃

Så ble det los på ei røy. Så den på fint haglehold, men valgte å la den leve.Ble los på en orrhane mot slutten av dagen, holdt på å snike innpå da den bytter tre og setter seg i topp på ei gran. Står 40m unna, går forsiktig mot losen og når jeg er på 35m fyrer jeg hagleløpet, og blåhanen faller rett ned 👍

Ble 22 km på Fixa.8/10: Noen timer i skogen med Fixa. En del jobb på jerpe, før hun fikk los på ei røy. Sett en del bru fugl under elgjakta, så snek inn på 18m og felte den,med hagleløpet. Fornøyd hund 🙂👍

9/10: Raptus og Emil i dag 🙂

Fant noen orrhaner til slutt. Så den ene høyt i ei furu på 130m hold først. Dro ut da vi nærma oss, ny los 200m lenger bort. Kom inn på 80m, da dro den igjen. Fin tur uansett 🙂

12/10 : Dårlig med fugl i dag, så ingenting. Raptus hadde nok opp noen uten at det ble noe los utav det.13/10: Fixa fant et par tiurer i dag. Los og fornya på den ene, men satt kort tid dessverre. Ingen skuddsjanser.19/10: Opp mot tregrensa med Fixa i dag. Så ei røy og orrhane på tur opp i terrenget. Ble ei røy tilslutt, ellers ble det mye jerpelos på slutten av dagen 😅

20/10: Litt i overkant vindfullt, men Raptus måtte få ut en tur han også. Tragisk lite fugl å se, hadde ut en som ikke ville sitte, ellers var det rimelig dødt. Men meget fornøyd med søk og kontakt. Kan plystre han inn også, stort sett iallefall 😅28/10: Test av nye terreng med Raptus. 1 orrhane på første slipp, fløy langt. Neste terreng bød på flere fine fuglearbeid. Først på ei røy, slo inn i ei gran rett ved ei hytte 😅 Snek meg inn bak utedoen, men markeringa var litt unøyaktig og det ble støkk. Flere korte loser og mange fuglekontakter i området rundt etterpå.Hadde opp 3-4 orrer senere på slippet, men maks stang ut, og ingen skuddsjanser, men flere loser.Støkka ei røy deretter, Raptus gikk inn i skogen hun dro mot, usikker los i starten før det satte seg skikkelig. Tett mellom grantrærne, vanskelig å finne så det ble støkk 🙄Rett etterpå ble det los i et plantefelt. MASSE bjørketrær som var felt tidligere i feltet, bråka som et helvete på tur mot losen. Her sitter det ingen fugl lenger tenkte jeg, og da drar det en hane fra treet..Lite slipp i kjent terreng deretter. Los på tiur, inne på 45m, så tiuren sitte i ei gran. Støkka i forsøket på å komme på haglehold. Nesten 40 km på Raptus i dag.

29/10 : Fixa først. Tok opp tiur umiddelbart, kom flyvende over meg og forsvant. Litt skarpt føre, tynt snølag med is på toppen. Bråka en del også. Ikke samme fart på Fixa som ellers. Noen korte loser på orrfugl, støkka ut et par røy da jeg nesten var tilbake til bilen. 13 km på Fixa.Slapp Raptus noen kilometer lengre bort. Sto i en myrkant å kikka på han da jeg hørte nebbskjæring knappe 100m unna. Raptus krumma nakken og fikk tiuren på vingene, voldsom fart da han satte ivei, var litt for heit tror jeg, ble noen bjeff på forfølgninga også 😅 Dro langt.Kort los på røy rett etterpå, satt ikke lenge.Så ble det los 3-400m ovenfor meg. Ikke lenge etter kommer det en orrhane å slår inn i topp like ved meg. Raptus er opptatt i los med annen fugl og jeg støkka ut hanen. Losen stopper en stund etterpå, og Raptus tok en laang runde for å lete etter flere fugler.Hadde opp x- antall orrfugl på vei mot bilen, fine loser på flere, men jeg greide ikke komme til skuddsjanser.23 km på Raptus i dag.

2/11 : Ser du tiuren?

Raptus tok opp den 3-400m lengre opp i terrenget,ble en kort los før den kom ned mot meg og slo inn i toppen av ei furu drøye 200m fra der jeg sto. Raptus hørte ikke innslaget og dro tilbake, tok opp en tiur til som kom seilende nedover og slo inn i samme furu 😬 Så nærme den tiuren som allerede satt der at den dro ut og satte seg 100m unna. Nå kom Raptus etter, begge tiurene satt å skar nebb i hver sin furutopp, og det ble los på den ene. Satt i 30 sek før den dro. Videre til neste tiur, kort los der og før den dro. Raptus etter og ny los 300m unna. Satt kanskje et min før han dro igjen. Gikk rolig i retning der han avslutta forfølgninga på siste losen, må over ei lita myr, og da ser jeg (antagelivis) den første tiurem han losa på, sitter i ei gran, med Raptus på vei under. Tiuren ser meg, og flyr ut 😅
Skal ikke være enkelt. Første dag med snødekt mark så kan være derfor de var så urolige..

Meget bra søk i dag, ute på 3-500m konstant, god fart. Skorpe på snøen også, så var ikke spesielt behagelig føre for hunden.

3/11: Søndagstur med hele familien og Fixa. Mest tur og mindre jakt, hadde opp en fugl mot slutten av slippet. 13 km på Fixa.

4/11: Tiurbonanza med Raptus i dag. Over 10 tiurer og 3 røy på vingene i dag, los på nesten samtlige. Kom inn på en tiurlos,men veldig tett så fikk ikke sett verken hund eller fugl. Inne på en røylos også, men markeringa var litt feil så ble støkk.

Første timer gikk jeg stort sett fra los til los, Raptus kosa seg skikkelig, utrolig fine søksrunder, ute på 4-500m med god fart. Og når fuglene vil sitte så er det ekstra moro. Bråkeføre utav en annen verden, så det ble ingen med hjem i dag heller desverre. 30 km på Raptus.

8/11: Ute å forstyrret tiurene i dag også. Så en del fugl, los og fornya x-antall ganger på tiur. Inne på en nebbskjærer han fikk fornya på, haglehold, men det vil seg ikke på tiur for oss virker det som. Raptus gikk fra fugl til fugl og var lite gira på å gi seg for dagen. Måtte bare gå ifra han da jeg var 1.5km fra bilen, og det begynte å bli mørkt. Fant masse ved å fyra bål i en times tid før han etterhvert valgte å høre på plystringa mi 😅😅

Her er Raptus på tur mot meg, etter å ha vært opp mot 2 km unna. Imponert over den gamle astro 220n min, skal mye til før den mister forbindelse med halsbåndet 👍

Trivsel med bål i kveldinga 😂 Typisk når man er litt halvdårlig form, å sitte søkkvåt av svette og vente på hunden 😯 Men heller å vente på en hund som jakter enn å vente på at en hund skal begynne å jakte 😎

Han kom heldigvis etterhvert, litt småflau over seg selv 😂 Ble nok i overkant mye løping på skarpt føre,skada seg litt under ene poten 🙄

9/11: 2 timers tur med Fixa. Los på 2 orrhaner. Skulle hatt den ene, men ble litt ivrig, støkka ut. Satt i granplantning.

Mye jobb og diverse i det siste, blitt lite jakting.

10/12: Kommet en del snø nå, tungt å gå, men det var mulig å komme fram uten ski. Skarelag nederst som akkurat ikke holder, med ca.20 cm løssnø øverst. 4 timers tur med Raptus. Hadde opp to tiurer som satt rimelig tett, ville ikke slå inn, og dro langt. Fulgte etter et stykke for å se om de slo inn i topp, men så de ikke igjen. Raptus hadde en usikker los senere på dagen, men avslutta før jeg kom innpå.

11/12: Kommet 10 cm til med pudder. Men nå holder skaren hunden bedre, faktisk bedre forhold enn i går. Tok skiene i dag, ble en bra ski-tur!! Runde på 8-9 km. Veldig lite fugl å se, men fikk los til slutt. Tok av skiene og gikk til fots siste 100m da det var ufremkommelig på ski. Kom inn på 40m og da så jeg orrhanen sitte i ei gran. Vurderte at hagla var best, og trakk av. Hanen flakser ut fra grana og forsvinner nedover dalsiden, mens en del fjær daler ned mot snøen under grana.

Raptus blir stående i los 80m unna, håper i det lengste at hanen ligger der, men er ikke å finne.. Ingen tegn til blod heller. Gaupeland til de grader, ikke lett verken å komme fram eller å evt finne fugl som har deiset i snøen ett eller annet sted.. Klokka nærmer seg halv to, og vi må gi oss for å komme ned til veien mens det enda er lys. Får kobla Raptus da jeg kommer til veien, han er veldig ivrig på å lukte på fuglenettet på sekken, virker overbevist om at det er fugl der 😂 Skulle ha vært det også, hadde jeg brukt litt mere tid og tatt rifleløpet istedenfor..

Ble 17 km i løssnøen for Raptus.

12/12: Los på orrhøne først. Bra jobb og fin markering. Inne på 60m, så høna, men selvsagt ei glissen gran imellom. Prøver å finne åpning litt til siden før der jeg sto og da dro den.

Par loser på tiur deretter, fornyet på den ene, men historien gjentar seg for n-te gang, støkker andre fugler som tar med seg losfuglen.

Må sette kurs mot bilen da det begynner å bli mørkt. Da blir det los 600m i motsatt retning. Må avtale henting da det er kortere til vei fra der losen er, før jeg begynner å gå innpå.

Kommer greit inn på losen, MYE snø og veldig tungt å gå på føttene. Støkker ut ei røy til slutt. Setter kursen mot veien. Raptus har ikke tenkt å avslutte enda, og drar motsatt vei. 700m unna blir det los igjen.

Ingen sjans på å gå dit og komme meg tilbake igjen før det er mørkt. Roper og plystrer det jeg klarer, og etter ei lita stund ser jeg 2 tiurer som seiler ut fra granskogen og over en dal, slår inn i topp, Raptus får heldigvis ikke fornyet her 😅

Etter mye venting kommer han gående i skisporet mot meg og vi blir henta, og skyssa dit vi parkerte på morgenen 😂

Er nok fort siste tur denne sesongen, sinnsykt søk mtp forholdene, meget tungt for Raptus. Ble 17 km på han denne dagen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s