NM på Støren 2016

Hundepoter - Størst utvalg i hundeutstyr!

Forkjølt og i dårlig form dro jeg og Fixa sørover på Fredag til Støren og årets norgesmesterskap for halsende fuglehunder. Værprognosene var ikke så ille, men det meldte en del vind, med de vanskelighetene det kan medføre.

Alle 7 kvalifiserte hunder stilte til start, terrengene lå ganske nært der vi overnattet, rundt 40 min kjøring til terrenget lengst bort. Det var en optimistisk gjeng som dro ut Lørdag morgen, det skulle være bra med fugl på alle prøverutene.

Vi skulle gå en rute som lå på 6-700 meter over havet, meget bra skog, blandings-skog med både furu og gran, enkelte hogststriper og myrer. Både jeg og dommeren var skjønt enige om at her måtte det være fugl.

Vinden røska godt i tretoppene og av erfaring så sitter fulga ganske dårlig under sånne forhold.

dsc_4368

4-500m etter slipp ser vi Fixa spore på bakken. Står stille en stund før hun drar ut av syne og jeg anser at hun drar ut på søksrunde. Ser noen spor i bakken og spør dommeren om hva han tror det er spor etter. Ekorn sier han, og vi går videre. Har akkurat kommet ut på ei lita glenne da Fixa tar opp orrhøne ca.60m på siden av oss, kakler og slår inn i et tre. Står stive som stokker mens losen går. Hjelper ikke, fuglen drar ut før minuttet er gått, Fixa følger etter ut på myrkanten og blir stående og lytte. Veldig bratt nedenfor myrkanten, og fuglen dro langt, var helt umulig å høre noe innslag i vinden.

Gikk i et kvarter til før det på nytt ble los. Denne satt godt, orrhøne dette også. Fikk fulltid på denne, og bra forfølgning.

300 meter bort ble det los på ny.Dette går jo riktig bra tenker jeg mens dommeren sniker innpå. Ser på gps`en at hun flytter en del på seg, tydelig at hun ikke har helt kontroll på hvor fuglen sitter. Dommeren får ikke øye på noe fugl og det blir konstartert falsklos. Har nok hatt opp fugl som har dratt borti trærne da den dro ut.

3-400m lenger bort hører vi hun har opp fugl 80 m foran oss. Noen sek etterpå kommer ei røy og slår inn i skogen 15 m fra oss. Står stive som stokker igjen for å ikke avsløre oss. Fixa leter etter fuglen fra der hun tok den opp og mot oss. Men det er en håpløs oppgave i den sterke vinden og røya drar ut fra treet mens hun er et stykke unna og søker.

Hadde sikkert 2-3 situasjoner til der jeg er helt sikker på at hun hadde opp fugl som ikke ville sitte, men 20 min før tiden var ute ble det los igjen. Denne gangen står hun på samme sted under hele losen, 120m unna. Dommeren sniker innpå og jeg står igjen. Når han er 60 m unna støkker han ut ei røy som sitter i kanten på ei myr. Den flyr rett over stedet Fixa står i los uten at hun ser den, men losen avsluttes og hun drar en annen retning enn dit røya dro. Satt nok en fugl til som dro ut samtidig som røya fløy over dem. Fikk ikke konstatert noe på denne situasjonen.

En veldig innholdsrik 3 timers prøve, har ikke hatt så mange situasjoner under en jaktprøve før. Med mindre vind denne dagen kunne det blitt veldig bra, men sånn er det  noen ganger.

Skjønte at det holdt til premie, men poengsummen var ikke lett å spekulere i da det var mange situasjoner som måtte diskuteres.

Under middagen på Lørdag ble det fortalt at det var bare to som hadde gått til premiering, en på 56 poeng og en på 67, fikk ikke vite hvem.

Søndag var det meldt mindre vind og vi håpet i det lengste på at det skulle slå til. Lavere terreng denne dagen, lå på 4-500 m.o.h. Fin rute dette også, men vinden var like sterk som dagen før, om ikke sterkere.

Tok ut en tiur etter 1 time. Sto i en myrkant da Fixa tok den ut 100m foran oss, den dro rett over myra, ca 100m, så nesten ut som den skulle slå inn i skogkanten men den dro over og borte var den. Moro å se situasjonen så godt som vi gjorde, var bra fart på hunden da hun løp i hælene på tiuren da den fløy ut.

Ikke mye snø på dette terrenget, men marka er fryst og mosen er som nåler å gå på. Ser det godt på Fixa at hun synes det er vondt å gå på. Farta er langt fra det den bruker å være, men utstrekninga er grei.

Halve tiden var gått da vi vinklet av i retning bilen igjen. Så ble det los. Etter ti minutter hører jeg dommeren knekke kvist, og jeg er rimelig sikker på at her kommer det til å dra ut fugl. Ingenting skjer og etter en stund plystrer dommeren på meg.

Kommer bort til lostreet, og der sitter det et ekorn…

Dette blir ikke enkelt tenker jeg, og prøver å få kobla hunden. Idet jeg kommer under treet starter ekornet å klatre rundt i treet, hunden blir gira for å si det mildt.. Som om ikke det er nok så begynner ekornet og hoppe fra tre til tre, bretter ut armer og føtter og svever bortover til neste tre, veldig fascinerende å se på!! Hoppa fra toppen på ei gran og ned på bakken også, da var det cm om og gjøre at ikke Fixa fikk tak i det. Bensin på et allerede overtent bål.

Til slutt ble det vel slitent ekornet og fant seg ei stor furu å hvile i. Etter litt løping og overtaling ble hun til slutt med oss videre, selv om hun sikkert kunne tenkt seg å brukt resten av prøvetiden rundt den furua.

Kom inn på sporene fra de som gikk her i går, 500 meter i luftlinje til bilen, begynner å miste trua på at vi skal få med oss noe herifra. Skal krysse ei stor myr og er 30 m utpå da Fixa tar opp en orrhane i skogsiden foran oss. Flyr som faen, ikke antydning til at den skal slå seg inn. Fixa drar langt etter men blir ikke noe. Går etter i retninga den dro i håp om at noe skal skje. Her var det veldig bratt, og Fixa er på ei myr 180m nedenfor oss. Stiller oss til så vi har oversikt i tilfelle hun tar løs fugl. Ingenting skjer og hun kommer opp til oss, drar 50m til siden, gasser på skikkelig og tar opp ei røy. Denne vil heller ikke sitte i dag, og 3 finnendemuligheter er oppnådd og vi kobler hunden, og går tilbake til bilen.

Var spent da resultatene skulle offentliggjøres, selv om jeg skjønte at det skulle holde hardt. 7 gode hunder, så ganske sannsynlig at 1 eller 2 får til en jobb eller to.

Det viste seg at 2 hunder hadde gjort det bra på dag to, men henholdsvis 60 og 66 poeng. Vi endte på 4 plass med 56 poeng fra Lørdag, ble 28 poeng dag 2, mens Spetsbackens Tille ble Norgesmester med 67 poeng.

Gratulerer til Rune (Fort hjort Myra), Jon Erling (Luke), og Kent (Spetsbackens Tille), og takk til alle andre for ei trivelig helg på Støren! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s