Aversjonsdressur sau

Nå har jeg ikke hatt behov for å ha saurenhets-bevis på hundene tidligere da det nesten ikke finns sau igjen i terrengene jeg har jaktet i, og de få brukene som er igjen beiter bak rovdyrsikre gjerder. I tillegg har ikke tanken på å gi hundene mine støt i halsregionen fristet noe veldig, samtidig som faren for at de kan få støt når de fokuserer på noe annet enn sauene, verserer diverse skrekkhistorier om dette i hundemiljøene.

Men Fixa er kvalifisert til NM til høsten, og det er flyttet fra Lierne til Støren og der er det en del sauebønder, og det hender de siste går sent utpå høsten før de blir tatt ned fra beite.Nå er ikke hun den verste når det kommer til jaging av annet vilt, men hadde jo vært typisk å fått ødelagt en bra jaktprøve med en skikkelig jobb på sau!!

Så i går var vi på strømming sammen med Namdal fuglehundklubb på Overhalla.

Fixa var først, gikk som forventet, ikke den helt store interessen. Men da de fikk jaget på sauene litt så de begynte å løpe dro hun etter de og fikk et støt da hun nærmet seg flokken. Pep til og løp i motsatt retning av dit sauene dro og kom bort til meg. Fungerte nok bra, og vil tro hun blir godkjent når vi skal reteste i august.

 

Så var det Raptus sin tur. Han skjønte det ikke like kjapt som Fixa.. Sauene var morsomme og han dro villig etter når de løp fra han. Fikk støt ganske kjapt, pep til og klynka seg mens han fortsatte etter flokken. Etter å ha losa litt på sauene fikk de dem til å løpe unna igjen, og Raptus fulgte på. Fikk nytt støt, og etter dette ble han roligere og løp nedover mot grinda der han kom inn i inngjerdingen, var ikke like morsomt lenger. Spent på om han husker det når vi skal teste han igjen..

 

Merka ingen forskjell på hundene etter strømminga, ingen forandring i personlighet eller psyke. Var ikke så ille som jeg hadde sett for meg på forhånd, men er nok viktig at de vet hva de holder på med de som strømmer.

Krysser fingrene for at Fixa får beviset neste gang 🙂 Raptus må uansett ivei på ny retest etter at han har fylt 2 år for å få beviset.

Beviset gjelder på livstid, men det anbefales å restest annenhvert år for å være sikker på at hunden er sauerein.

22/6-17: Var og retesta Raptus i dag, må taes etter fylte 2 år. Livredd da han så sauene, og nekta å nærme seg dem. Så han besto med glans 👍

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s