Jaktdagbok 2017/18

17/11: Veldig mye snø nå. Skarelaget er bløtt opp og holdt ikke Raptus i dag. Ble to timer, en kort los. Snødde delvis tett. Ble 10 km på han i dag.

14/11: Gikk oss på ei elgku tvert vi kom ut av bilen. Raptus dro etter 400m og kom tilbake igjen. Fant ei røy i dag, skikkelig kaklehøne. Losa lenge, tok meg god tid. Kom på rundt 30m, og der satt ho helt åpent på en grankvist. Kakla godt, så fant ut det var best å skyte kjapt, hun måtte ha sett meg. Vet ikke helt hva som skjedde, måtte ha dratt ut litt, evt dårlig avtrekk, ble mildt sagt sjokkert da hun ikke datt ned 😕 Hun fløy over dalen og slo inn utenfor synshold

Gikk etter henne, og da vi var i området jeg mente hun dro til, dro hun ut fra et tre, og fløy mange hundre meter, borte ble hun. Ble nok bom 🙈 

Skarelag øverst nå, et rent helvete å gå på, men den holdt Raptus, ihvertfall i enkelte områder. 

Fant orrhaner i dag også, 2-3 loser, men var ikke enkelt å komme innpå. Flott søk, og hadde flere loser på langt hold, som ikke satt lenge. Ble 20 km på han i dag.

12/11: Tok et par timer med Fixa først på dagen. Hun gikk sånn passe, ikke toppfart, men fin utstrekning, flere turer ut på 300m. Skarpt føre og lite fugl, så en orrhane. Fixa løp 10 km. Fin trimtur. 

Så bytta jeg til Raptus og dro til et annet terreng. Gikk høyt i terrenget, helt nydelig i dag, masse løs snø, sol og vindstille

Ingen fugl første to timene, men mye spor etter elg. Det er ikke interessant heldigvis 😊 

Så fant vi omsider fugl. Kom inn på 40m, så orrhanen ganske fort, men fikk akkurat opp rifla før den dro. Flytta 100m, ny los, kakla et par ganger før han dro

Raptus tok opp fugl på ny bare et par hundre meter lenger bort. Kom en hane flyvende mot meg på tur inn på losen. 

Satt bak ei gran 40m fra losen, Raptus markerte mot ei gran. Etter litt leting med kikkerten så jeg en hane som satt med brystet og hodet bak stammen. La trådkorset på den, men var lite å sikte på, sa la rifla mot stammen på treet jeg la ved. Skulle trekke av og da fløy han jaggu ut. Fint tidspunkt etter drøye ti min los 😣 Raptus dro etter, men returnerte, og losa litt til. Pakka rifla i sekken og begynte å gå videre. Da stakk det ut en til 😂 

Gikk lenger ned etterpå, der var det mindre snø, og bråkeføre. Raptus tok opp fugl knapt 10 min etter forrige los. Brukte god tid innpå, det bråka veldig, trodde egentlig ikke det var mulig å komme innpå noe fugl. Tett granskog, og markeringa var ikke helt nøyaktig. Så det ble støkk, orrhanen satt kansje 5m fra treet han markerte på. 

Avslutta med en lang los i en dal. Viste seg og være tomt. Hadde trua da det var tiurspor i området

Kobla etterpå og gikk oppover dalen mot bilen. Hadde ikke gått langt før en tiur drar ut på fint haglehold på siden av oss. Var nok denne han var etter, mulig han hadde slått litt i grana han markerte mot. Flott tur med masse bra fuglearbeid 👍 Raptus løp 17 km.
11/11 : Tok opp tiur som satte seg i topp 300m unna. 

Snek innpå, la meg ned på ca.100m. Da Raptus fikk rede på han og kom under treet, stakk han. Som vanlig altså. Mye snø på toppene nå, tungt føre for hunden. 

Rundt 17 km i dag. Fint søk.

7/11 :Har starta på kur mot nesemidd nå på begge hundene, Fixa snøfter en del, og Raptus er litt trangere i søket enn tidligere i høst. Så får vi se om det blir forandring. Snart ei uke fri nå, og melder bra vær framover, litt snø også 👍

4/11 : Fine forhold, men ikke så mye fugl. Støkka først en tiur før Raptus tok opp en til i samme område. Rett i tre og los. Satt 30 sek før han dro ut 150 m og ny los. Satt like lenge før han stakk videre. Gjentok seg senere på dagen, satt kort før det ble fornya på 200 m. 

Var nesten ved bilen da han starta å lose 30m fra meg, der satt det ei orrhøne. Raptus peisa etter og fikk los igjen 400m unna. Tett granskog, vanskeli å se fuglen, men hun satt bra. Losa intenst de minuttene jeg brukte på å stille innpå. Flytta 3 ganger til før hun dro langt, Raptus fulgte etter og fikk ny los hver gang, så det var bra arbeid av hunden. 35 km i dag. 

29/10 : Fixa i dag. Veldig bra fart og søk første timen. Hadde opp en fugl, men hun var nok i heteste laget. Søket dabbet av utover i takt med snøbygene. Formen hennes er ikke helt på topp, noen kg ekstra også. Har delt av hundegården igjen for å ha kontroll på hvor mye de spiser. Mistenker at hun har forsynt seg i overkant det siste halvåret. Veldig labert med fugl på hjemmeterrenget nå, var samme i fjor etter elgjakta

28/10 : Endelig ferdig med jobb og årets elgjakt. Ble noen timer med Raptus i skikkelig drittvær. Atpåtil hadde det vært en tjuvjeger å gått før meg. Støkka en orrhane, ellers var det lite å se. 

13/10: Ute med Raptus. Veldig bra søk og fart. Flere tiurer på vingene, og en i topp, men satt dårli. En røy som satt godt, åpent furulandskap, støkka på 100m. Mange orrhaner også, fikk kjørt seg skikkelig 😊 Jagde 4 elg på meg også, dro etter 100m før han kom tilbake, det er godkjent 👍

40 km i dag, fart rundt 8 km/t.

9/10 : Tok ett par dager i Lierne med familien i starten på høstferien, og fikk noen dager med jakt, blitt lite turer i det siste pga elgjakt. Fine forhold, litt vind og snøbyger første dagen, men det må man regne med.

Valgte å gå høyt i terrenget, et område jeg har god erfaring fra jaktprøver, og det tok ikke lang tid før Raptus fikk dagens første los. Gikk nok litt hardt på, og støkka på 100m, var ei myr imellom og orrhanen hadde nok god utsikt. Så tok vi ut ei røy som satt i kanten på et hogstfelt, denne fløy langt.

Så ble det ei stund der det var stille, nærma oss en høyde der jeg tenkte å runde og gå tilbake mot bilen. Raptus tok opp ei røy på haglehold ved siden av meg, og fulgte etter en bra bit. Ble ikke noe arbeid på denne, men da han runda på tur tilbake hørte jeg han tok opp fugl, det ble los og jeg tok ut rifla og gjorde meg klar til å gå innpå. Da flytter fuglen og kommer å slår inn i i ei gran 40m unna meg. Tar ikke lang tid før Raptus finner igjen tiuren som sitter og klaprer med nebbet i grana. Sikter på tiuren stående, men har svidd av sånn sjanser før, så jeg prøver å lure meg ned på kne for å få en god skytestilling. Halvveis ned stikker selvsagt tiuren, angra litt i ettertid på at jeg ikke prøvde stående, spesielt da jeg så på gsp`en at det bare var 40m.Menmen..

Resten av turen var preget av orrfugl, og de fleste var lette på vingene. Karen under støkka jeg ut, og han slo inn i ei gran 100m fra meg.

Så meg rundt for å se hvor Raptus var, og da ser jeg han komme ut av skogen med noe svart bak seg. Heldigvis ikke en bjørn, men en karelsk bjørnhund. Fikk kobla Raptus, men elghunden var mer interessert i å kose enn å dra ut på søk. La seg på rygg og ville bli klødd på magen.

Etter en stund dro hun videre, og jeg slapp løs Raptus. Gikk mot orrhanen, og han dro ut fra grana, kom rett mot meg og slo inn i topp på ei gran. Makan til gratis sjanse.. Raptus fikk ikke rede på han, før jeg støkka den ut andre gang. Da dro han etter, men vi så den ikke igjen.

Gikk et par hundre meter videre, så kom kareleren på besøk igjen. Kobla Raptus og tok matpause. Da kom det en jeger gående gjennom skogen, og det var jaggu en bekjent fra spetsmiljøet. De jakta elg på samme terreng.

Mange orreloser før vi kom ned til bilen igjen, men de fleste satt kort tid, og fikk ingen skuddsjanser.

Bra søk og god fart på hunden, og ikke minst god kontakt på denne turen. Fikk kobla han flere ganger, og han begynner nok å lære seg at det vanker godbit når jeg vil at han skal komme. Ble 37 km på Raptus.

Slitne hunder må få ligge i senga 🙂 Ble en kort tur på Fixa også, men hun er ikke helt i slag for tiden, slapt søk og ufokusert. Så to kongeørn underveis, så ble ikke lange turen på henne. Men er veldig grei å få kobla nå, kommer med en gang.

Dag 2.

Lavereliggende terreng, med rapporter om mye fugl. Satt tiur på veien et stykke fra der vi parkerte, lukta godt, med han dro nok lenge før Raptus kjente lukta av han.

Starta med orrfugl her også, hørte fugl, men så ingen. Tydelig kull, satt kort, dro ut, tilbake, ny fugl, los, dro ut. Mye og holde rede på, men det ble ingen skikkelig los da de satt i maks 30 sek.

Kom oss over i bedre skog, gammelskog, med myrdrag på sidene, skikkelig storfuglterreng. Tok ikke lang tid før det ble kakling og los. Var ikke langt unna da losen stilnet og hunden dro ut 200m. Nok en sånn dag med løs fugl, tenkte jeg, mens Raptus returnerte mot losplassen. Starta å lose igjen umiddelbart, her koker det litt over, sikkert falsklos. Holder det gående en stund, så jeg starter å gå innpå, 60m unna blir det kakling i skogen, og røya drar ut. Ny forfølgning på 250m, men ingen suksess denne gang heller. Han kommer tilbake og loser igjen, denne gangen er det tomt. Ligger å speider med kikkerten under ei gran, saumfarer lostreet for å være sikker, da jeg ser Raptus blir litt skeptisk. En grå skygge kommer fram i myrkanten, og rett imot oss. Nok en elghund, denne gang en jamthund. Drar heldigvis fort videre, og kommer ikke tilbake. Masse elgspor og fersk elgmøkk i terrenget.

Går ikke langt før det blir ny los, 150m unna. Sitter kort før det drar ut, og ei orrhøne kommer og slår inn i ei gran på fint skuddhold. Raptus kommer etter, men han markerer 10m på siden av der høna sitter. Venter ei stund for å se om han får skikkelig rede på den, men det gjør han ikke, og jeg støkker ut. Viktig å ikke skyte hvis man ikke er sikker på at hunden har kontroll på situasjonen, da kan man gjøre seg selv en skikkelig bjørnetjeneste, og få en hund som markerer dårlig når han finne fugl. Da blir en vanskelig jakt nesten umulig..

Så drar Raptus 350m rakt ut, og det blir ny los i myrkanten foran meg. Vanvittig intensitet, her har han kontakt så det holder. Går mot losen med da jeg er 150m unna drar det ut. Mens jeg venter på Raptus hører jeg en annen hund ikke langt unna, høres ut som en harehund, halser i hvert fall på spor. Var nok denne som støkka ut for oss.

Masse orreloser etter dette, noen satt løst, noen støkka jeg. Mot slutten fant vi storfugl igjen, og jeg hadde akkurat tatt fram matboksen da det ble los 300m unna meg.Hørte det kakla. Flytta seg underveis og det ble los igjen. Kom 20m fra lostreet, men var litt vanskelig å se hvor han markerte da det var flere trær i rundt. Så ingen fugl, brukte kikkerten godt, så her måtte det være tomt. Men ut gikk det ei røy gitt..

20171010_090919100799175.jpg

Var sikkert 3-4 fugl til som han hadde opp, korte loser jeg ikke kom innpå.

Kobla han og gikk veien tilbake til bilen. Har egentlig ikke helt oversikt over hvor mange fugl han hadde opp denne dagen, eller hvor mange loser han hadde, men han sto i los nesten hele turen. Søket var helt utrolig, full fart og ute på 3-400m jevnt, med noen turer ute på 600m. God kontakt i dag også, og kalte han inn uten problemer. Skikkelig morsom å jakte med, selv om jeg tviler på at han tenker det samme om meg.

Ble 35 km på Raptus denne dagen.

5/10: Ute med Fixa i regnværet i dag. Svakt søk, men god fart. Kutta totalt etter 12 km løping, gikk ved siden av meg tilbake til bilen. Støkka en fugl på turen. Sau i terrenget, mulig det påvirka søket. 17 km totalt.

3/10: Vært opphold en periode grunnet elgjakt. Var ute med Raptus i dag. To kull med tiurer, 3 loser der jeg så tiur i tre, men satt dårlig. God kontakt i dag, og fint søk. Traff noen sauer også, da ble det dårlig søk gitt 🤣 Gikk ved siden av meg til vi var på trygg avstand fra ulldottene. Ingen fellinger men flott tur uansett. Ble rundt 30 km på han i dag.
18/9: Jaktlysta til Raptus er det ingenting å utsette på, men det koker litt over til tider 😅 Kom i fugl med en gang i dag, ei røy som ikke ville sitte. Da var tonen satt.. Lange og tidkrevende søk, spesielt når han kommer over steder det har vært fugl. 

Mange situasjoner med fugl i dag, men de var nervøse og satt dårlig. Og mange falsk-loser der han har tatt opp fugl. Litt heit i toppen enkelte ganger. 

Men jobber som et helvete, makan til dedikert søksmaskin, nesten så det var litt i overkant i dag, litt for selvstendig. Avslutta med en los der jeg var sikker på at det var fugl, men det var jaggu tomt der og. Dro unna da jeg kom innpå og prøvde å koble han. Da fikk jeg nok og begynte å gå i retning bilen. Støkka naturligvis ut en tiur.. Han kom etter meg en stund etterpå, og da fikk jeg kobla han. Ble 32 km på han i dag.

16/9: Fixa trakk det lengste strået i dag, og hun leverte så det holdt. To loser der jeg støkka på tur inn, satt løst i dag. Så både tiur og 2 orrhaner hun hadde opp, kom rett over hodet på meg og Emil, som var med i dag. 

Viktig med bål og sjokolade når man har med juniorene på jakt 😊 Store fine søk i dag, og full fart hele tiden. Ble 18 km på Fixa.
15/9: Raptus i dag. Bra søk og fart. Knallsjanse på orrhøne, slo inn 20m unna. Trodde det var i ei gran, men viste seg at det var ei lita bjørk foran grana.. Støkte ut etter et kvarters leting med kikkerten. 

Tok opp orrhane-kylling rett etterpå, rett opp i ei lita gran. Sto helt åpent på 30m, dro ganske kjapt. Raptus ble veldig gira av dette, og det var veldig vanskelig å få kobla han i dag. Men det ble til slutt. 22 km på han i ettermiddag.

13/9: Ute med Fixa i 5 timer. Så ingen fugl. 2 knallgode ekornloser.. 

12/9: Enda varmere i dag enn i går, og mer vind, men måtte ut en tur. Tok med fruen i huset for å få trimmet henne litt også, og det pleier å bli situasjoner med tiur når hun er med, noe det også ble i dag. Den første tiuren støkka vi ut da vi skulle gå over en myr, fløy langt i motsatt retning av dit vi skulle. Raptus gikk ganske dårlig til å begynne med i dag, små søksrunder og virka ikke helt shar.

Men han kom seg utover slippet, fikk sneket meg innpå en fin los som viste seg å være tom. Gikk noen hundre meter før vi slo oss ned og tok lunch. Raptus tok noen skikkelige runder i åsen ovenfor oss mens vi satt å fyrte bål. Ingen fugl der, så da dro han nedenfor oss. Ble los 160m unna oss, på kanten av en dalside. Tydelig at fuglen dro utover, men Raptus hang seg på. Så bratt nedover der at det er nesten ikke mulig å gå ned uten å måtte holde seg fast i noe. Så ble det los igjen, nede i dalen. Satte igjen fruen 150m unna før jeg snek nærmere innpå. Var tett som F der jeg snek, men der hunden sto åpnet det seg heldigvis litt opp, og jeg fikk kjapt øye på tiuren som satt halvhøyt oppe i et tre.
Fint hold, rundt 50m, og det var bare å legge trådkorset på tiuren og avslutte en kjempebra jobb av Raptus. Nærmere halvtime i los, og en forfølgning jeg nesten ikke trodde var mulig å gjennomføre.

wp-image-1893271104wp-image-2080805088

11/9: Dro ut med Fixa tidlig i dag, veldig klar for jakt igjen, både hund og fører. Valgte Fixa da Raptus har blitt prioritert mest tidligere i høst, mest pga NM-deltagelsen. Spent på hvordan hun kom til å gå da hun har noen ekstra kilo etter en ganske rolig sommer, og få mil i beina. Men hun gikk som ei kule hun, søkte over store områder, og hun tok godt vare på sjansene sine i dag.

Etter ei times tid så jeg at hun drev å spora på bakken etter at hun kom og passerte meg etter en søksrunde. Stoppa opp og lot henne undersøke. Etter kort tid ble det kakling i lyngen og en orrhane dro ut, og rett opp i ei furu. Sto drøyt hundre meter unna, men var noen trær mellom oss, så fikk lirka av meg sekken og fikk på ansiktscamoen. Orrhanen kakla nesten konstant så var skeptisk på om han kom til å bli sittende. Under ansmygningen fløy han ut fra treet, men rett inn i et nabotre. Så hvor han slo inn, og satt åpent til i ei glissen furu. Kom meg i posisjon og fikk skutt den på rundt 50m hold.

wp-image-795965015

Gikk ikke lenge etter før det ble los igjen, denne gangen var det et kull med orrfugl. Blåste en del der de satt, og en litt heit spets som ikke greide la være å bytte litt imellom fuglene gjorde at det ble vanskelig å komme på skuddhold. Støkka ut, var vel 4-5 fugler i kullet.

Kvarter etter var det los igjen, sneik innpå og kom fint innpå losen. Så orrhøna satt i ei gran, hadde litt kvist imellom, men det skulle da gå bra fordi.. Klemte til, høna dro ut av treet, men mista en del høyde, og hunden var rett bak henne. Var sikker på at de skulle være på myrdraget under treet, men det var de ikke.. Fikk nok akkurat nok luft under vingene til at hun greide å sveve ut over en dal og til neste ås-side. Stupbratt, så hunden hadde ikke sjans til å følge etter. Kjedelig!!

Hadde los på en bitteliten jerpe-kylling. Var tett granskog, men så den satt et stykke opp i et tre. Måtte skyte stående, og det var ikke rare blinken. På skudd nr.2 fikk han nok og fløy sin vei. Måtte prøve 😛

Hadde også en meget bra ekornlos mot slutten. Støkka en orrhane på tur inn på dagens siste los, som viste seg å være tom.

I morgen skal Raptus få ut, så får vi se om vi finne noe storfugl-kull.

Ble 25 km på Fixa i dag.

2-3/9 : NM på Kistefos skoger med Raptus.

28/8 : Skulle ut sammen med han som lånte Fixa første dag, for å prøve å ordne tiur til han, som selv om han har hatt masse sjanser til å skyte tiur gjennom årene enda ikke hadde fått tiur i bakken. Starta med orrkull. Vet ikke hvor mange loser han hadde, med det hadde nok blitt noe sinnsykt med poeng hvis det hadde vært jaktprøve. Mange fulltidsloser, fornya loser, og fine jobber. Med småtett granskog gjorde det vanskelig å finne fuglene, og vi støkka ut mange uten at det ble skuddsjans. Var sikkert rundt 10 fugl i kullet.wp-image-853643025

Så gikk vi videre til tiur-terreng. Tok opp fugl ganske kjapt, og hører kakling før det blir los. Jeg sniker innpå, og er på rundt 100 m. Per Arne står igjen høyere i terrenget, og får øye på røya som sitter i topp på ei furu. Avstanden er rundt 140m, og han gjør seg klar til å prøve den. Men denne drar også ut akkurat da han får trådkorset på den, begynner å bli en dårlig vane. Har opp noen fugl til som ikke vil sitte, og tenker at vi skal prøve å koble han, enda varmere i dag. Da drar Raptus langt ut på søksrunde, og blir stående i ro i en myrkant 550m unna. Går innpå og hører losen da vi nærmer oss. 100m unna begynner det å fly ut orrer fra trærne rundt oss, mista tellinga etter hvert, men det var helt sykt mange. Losfuglen dro også, og Raptus etter. Koka nok rimelig heftig i skallen på han, mange loser innafor et område på 300m. Snek innpå den ene, men da jeg var 30m unna han dro det ei høne ut fra nabotreet han markerte mot. Jasså, her var det ikke helt bra markering, går nok litt i surr for han tenker jeg og går tilbake for å hente sekken. Raptus dro etter høna et par hundre meter, så kommer han tilbake og starter å lose på det samme treet igjen. Må prøve å koble han nå, så går bort til han, loser framdeles. Går helt inn under treet for å prøve å få kobla. Det går ikke, og jeg setter meg ned ved treet.Per Arne kommer også bortover og setter seg ned, da drar det en orrfugl ut fra treet………. Raptus hadde rett, vi tok grundig feil… Tar oss en matbit mens vi venter på Raptus som dro etter fuglen. Tar en lang runde på 500m før han kommer bort til oss og lar seg koble. Ble over 32km på han i dag også, og full fart hele dagen.wp-image-479438917

 

 

27/8: Spent på om bjørnejakta var avslutta da jeg skulle i det samme terrenget på dag 2 også. Ble ikke mindre spent da det sto 2 biler på parkeringsplassen.wp-image-1829784266

Vi fikk prøve alikevel, men justerte ned til 1 helmantel først i magasinet, etterfulgt av 4 blyspiss 😛  Gikk noen hundre meter etter en skogevei da jeg traff en av bjørnejegerene. Synets det var noe kjent med han, og han lurte også på om vi hadde møttes før? Det hadde vi, han var over på Lierne-prøven i fjor og dømte, godt treft å møte på han i skogen. Bjørnen hadde dratt over til naboterrenget, og der hadde de ikke jaktrett. Fortalte at foruten den store bjørnen de hadde los på, så var det også ei binne med unger som hadde vært i det samme terrenget som meg dagen før.

Traff  disse to damene på tur opp til parkeringen.wp-image-233743964

Mens jeg prater med han tar Raptus opp 2 orrfugl som kommer flyvende rett over hodet på oss. Drar langt og blir ikke noe los på disse.

Går videre og det tar ikke lang tid før det blir los. 350m unna, sniker innpå og hører etter hvert røy som kakler. Tar meg GOD tid, åler inn de siste 100 m. Ligger rundt 40m unna losen da det drar ei kaklende røy fra over hodet på meg. Hmm, feilmarkering? Klok av skade sniker jeg inn for å undersøke lostreet, mens Raptus ble lura av røya til å følge etter henne. Han kommer tilbake og tar opp losen, men jeg finner ikke noe fugl. Viser seg at det satt en røy-kylling på andre siden av treet der jeg var. Støkka den elegant ut. Rekker bare å gå et lite stykke før jeg skremmer opp en orre. Venter på Raptus, og han tar opp 4-5 stk til. Setter seg i trærne, men fant ikke ut hvor de var.

Går videre og til motsatt side av der vi var dag 1. Et par småloser som ikke ville sitte først. Vinkla av og skifta retning, skulle gå 100m og vente inn hunden. Da støkker jeg opp 3 tiurer som sitter på bakken. Viste seg at det var et par røy også, og den ene sitter i et tre foran meg og kakler. Raptus kommer og det blir los. Er på 60m hold, men sliter med å se Raptus. Men så får jeg øye på røya, hun sitter i topp på ei furu. Litt kvist i veien, så må flytte meg litt for å skyte. Da flyr hun selvsagt. Raptus drar etter 250m og det blir ny los. Hører kakling under ansmygningen, med da jeg er 80m unna kommer det ei røy flyvende og setter seg i ei furu på fint skuddhold, venter på Raptus, men han holder losen gående på samme plass. Sikter på røya og tenker at hun vet ikke hvor heldig hun er, overlevd 2 ganger nå. Går inn på losen, men der er det tomt. Blir litt småfrustrert, ser ikke ut som det skal gå vår vei i dag heller. Det mangler ikke akkurat på muligheter, og hunden leverer så det holder.

Starter på tilbaketuren, rundt to kilometer til bilen. Har opp flere fugler, men de sitter dårlig. Så tar Raptus opp fugl 100m på siden av meg, kakling denne ganger også. Blir los 130m unna, hører at her er det skikkelig kontakt mellom fugl og hund. Smyger inn, men ser ikke hunden. Trekker meg tilbake og går inn fra en annen vinkel. Raptus står langs et myrdrag, markerer flott mot ei bjørk mot enden på myra, og der sitter det ei røy helt åpent med ryggen mot meg. Rundt 50m hold, legger meg ned og fyrer av, og røya faller rett ned i smellen. Endelig tenker jeg, dette var fortjent etter så mange situasjoner uten felling. Røya ble rimelig sprengt, traff sikkert ryggbeintet på vei inn, men det viktigste var at den datt ned 🙂 Overlykkelig hund og skytter.

Kobla og avslutta for dagen, hadde løpt mye i dag også, over 3 mil. Full fart i dag også, dette begynner å bli en jaktmaskin.

 

26/8: Jakt-tur til Sverige. Kjørte til Sverige på Fredag for noen dager med jakt sammen med 3 andre karer, en som har finsk spets av dem også. Kjøpte kort i totalt ukjent terreng for min del, så var rimelig spent på hvordan det lå an med skog der. Viste seg at det var helt utrolig fint jaktterreng, og fugl var det masse av. I og med den tette bjørnebestanden i området tok jeg med Sauer`en (308win) istedenfor 22.wmr`en, føltes litt tryggere 😉wp-image-65483292

Dro ut i 8 tiden på Lørdag, så meg ut noen myrdrag jeg syntes så lovende ut, og etter 20 min tok Raptus opp den første fuglen, ei røy. Var 150m ovenfor meg da han fant den, hørte den kom mot meg, og den slo seg inn i ei gran 10m fra meg, ikke ideelt akkurat. Raptus kom løpende etter og fikk los på den kaklende røya. Lura ut rifla av sekken, tok sekken sakte av og skulle legge den ned på bakken. Da blir røya obs på meg og drar ut.

Så går vi noen hundre meter før det blir los 300m nedenfor meg. Kommer inn på 100m før Raptus drar 200m lenger ut, Stopper midt på ei blaut myr, kom nok ikke lengre her. Drar tilbake, ny los. Sitter noen min før han drar 100m ut. Tilbake igjen og ny los, denne drar også etter noen minutter. Var nok et kull han hadde tatt opp.

Prøver å få han med meg videre, men det var ikke så enkelt. Til slutt drar han 300m i den andre retningen, og jeg hører så vidt losen mellom vindkasten, blåste ganske friskt den dagen. Sniker innpå, men da jeg er 80m unna han drar han ut på ei myr, tenker at fuglen har sikkert dratt ut. Tar av ansiktscamoen og går videre. Da kommer han og begynner å lose igjen. Står rimelig åpent til, med ei lita fran mellom meg og lostreet. Da ser jeg en hvis prikk oppi grana han loser på. Der sitter det en diger tiur, helt åpent i den glissne grana.. Huker meg ned bak grana og prøver å ta av sekken, da flyr tiuren..Raptus dro etter med han fløy langt bort. Går 50m videre og venter på Raptus, etter noen minutter drar det 2 røy ut fra trærne over meg. Hadde flere situasjoner der han hadde opp fugl, korte loser før de dro videre. Avslutta i ett tiden, da hadde han løpt over 30 km, og det begynte å bli i varmeste laget. Uflaks og litt udugelighet gjorde at det ikke ble fugl i sekken denne dagen. Veldig bra søk, stort sett ut til 300m, og gallopp konstant.

Lånte ut Fixa til en av de andre jegerne jeg bodde sammen med. De traff bjørnejegere på vei inn til terrenget, for så vidt det samme som jeg gikk i, bare noen kilometer lengre nord. De hadde 3 hunder som jobba med en diger nalle, som hadde retning rett mot der jeg gikk med Raptus. Bra det ikke er alt man vet. Masse ferske spor og møkk gjorde at Fixa ble ganske passiv, og halen hang ned. Gikk ganske dårlig i starten, men hadde tatt seg opp etter lunch, og da ble det en del situasjoner med fugl. Først tok hun opp en tiur som kom rett mot jegeren og satt seg rett bak han. Fixa etter og full los. Men han måtte flytte seg litt for å få skuddmulighet, og tiuren dro.

Så tok hun opp et storfuglkull, og han fikk felt 2 røy-kyllinger i los 🙂 wp-image-33652912

Han fikk en tiurlos til etterpå, satte seg i topp. Satte seg ned på kne og fyrte av, men dessverre ble det bom.

 

22/8 : Jaktprøve i Lierne med Raptus. Fant et kull med storfugl først. En del arbeid på ei røy. Og en del loser som ikke ble konstatert. Ingen fler på ord.prøvetid. Fulltid på tiur etterpå.

Fant flere fugl mot slutten av prøven, med de var ikke samarbeidsvillige.

Løp nærmere 30 km, gallopp for det meste. Kobla greit, tok en runde på 200m før han kom tilbake til oss, tok under ti min 😊

Ble 64 poeng, sterk 3.premie.

21/8 :  Første treningstur med Raptus, godt å komme igang igjen. Fart og søk godt under normalt. Starta med å dra etter ei elgku 800m, starta på returen og var 600m unna da han dro nedover ei li og ble stående der. Gikk imot han og hørte han sto i los. Kom inn på 50m, og så en orrhane som satt i ei gran. Fin markering, ca.15 min lostid før jeg støkka.

Jagde en mår opp i ei gran også, så den løp opp stammen. Losa litt før han dro videre på søk.

Fant et kull på slutten av turen, satt i et tett plantefelt. Mange loser og forfølgninger, koka godt i hodet på han 🙄

Lot seg koble ganske greit, og fikk falukorv til belønning

Løp 15 km i dag.