Jaktstart i Sverige

28/8: Skulle ut sammen med han som lånte Fixa første dag, for å prøve å ordne tiur til han, som selv om han har hatt masse sjanser til å skyte tiur gjennom årene enda ikke hadde fått tiur i bakken. Starta med orrkull. Vet ikke hvor mange loser han hadde, med det hadde nok blitt noe sinnsykt med poeng hvis det hadde vært jaktprøve. Mange fulltidsloser, fornya loser, og fine jobber. Med småtett granskog gjorde det vanskelig å finne fuglene, og vi støkka ut mange uten at det ble skuddsjans. Var sikkert rundt 10 fugl i kullet.wp-image-853643025

Så gikk vi videre til tiur-terreng. Tok opp fugl ganske kjapt, og hører kakling før det blir los. Jeg sniker innpå, og er på rundt 100 m. Per Arne står igjen høyere i terrenget, og får øye på røya som sitter i topp på ei furu. Avstanden er rundt 140m, og han gjør seg klar til å prøve den. Men denne drar også ut akkurat da han får trådkorset på den, begynner å bli en dårlig vane. Har opp noen fugl til som ikke vil sitte, og tenker at vi skal prøve å koble han, enda varmere i dag. Da drar Raptus langt ut på søksrunde, og blir stående i ro i en myrkant 550m unna. Går innpå og hører losen da vi nærmer oss. 100m unna begynner det å fly ut orrer fra trærne rundt oss, mista tellinga etter hvert, men det var helt sykt mange. Losfuglen dro også, og Raptus etter. Koka nok rimelig heftig i skallen på han, mange loser innafor et område på 300m. Snek innpå den ene, men da jeg var 30m unna han dro det ei høne ut fra nabotreet han markerte mot. Jasså, her var det ikke helt bra markering, går nok litt i surr for han tenker jeg og går tilbake for å hente sekken. Raptus dro etter høna et par hundre meter, så kommer han tilbake og starter å lose på det samme treet igjen. Må prøve å koble han nå, så går bort til han, loser framdeles. Går helt inn under treet for å prøve å få kobla. Det går ikke, og jeg setter meg ned ved treet.Per Arne kommer også bortover og setter seg ned, da drar det en orrfugl ut fra treet………. Raptus hadde rett, vi tok grundig feil… Tar oss en matbit mens vi venter på Raptus som dro etter fuglen. Tar en lang runde på 500m før han kommer bort til oss og lar seg koble. Ble over 32km på han i dag også, og full fart hele dagen.wp-image-479438917

 

 

27/8: Spent på om bjørnejakta var avslutta da jeg skulle i det samme terrenget på dag 2 også. Ble ikke mindre spent da det sto 2 biler på parkeringsplassen.wp-image-1829784266

Vi fikk prøve alikevel, men justerte ned til 1 helmantel først i magasinet, etterfulgt av 4 blyspiss 😛  Gikk noen hundre meter etter en skogevei da jeg traff en av bjørnejegerene. Synets det var noe kjent med han, og han lurte også på om vi hadde møttes før? Det hadde vi, han var over på Lierne-prøven i fjor og dømte, godt treft å møte på han i skogen. Bjørnen hadde dratt over til naboterrenget, og der hadde de ikke jaktrett. Fortalte at foruten den store bjørnen de hadde los på, så var det også ei binne med unger som hadde vært i det samme terrenget som meg dagen før.

Traff  disse to damene på tur opp til parkeringen.wp-image-233743964

Mens jeg prater med han tar Raptus opp 2 orrfugl som kommer flyvende rett over hodet på oss. Drar langt og blir ikke noe los på disse.

Går videre og det tar ikke lang tid før det blir los. 350m unna, sniker innpå og hører etter hvert røy som kakler. Tar meg GOD tid, åler inn de siste 100 m. Ligger rundt 40m unna losen da det drar ei kaklende røy fra over hodet på meg. Hmm, feilmarkering? Klok av skade sniker jeg inn for å undersøke lostreet, mens Raptus ble lura av røya til å følge etter henne. Han kommer tilbake og tar opp losen, men jeg finner ikke noe fugl. Viser seg at det satt en røy-kylling på andre siden av treet der jeg var. Støkka den elegant ut. Rekker bare å gå et lite stykke før jeg skremmer opp en orre. Venter på Raptus, og han tar opp 4-5 stk til. Setter seg i trærne, men fant ikke ut hvor de var.

Går videre og til motsatt side av der vi var dag 1. Et par småloser som ikke ville sitte først. Vinkla av og skifta retning, skulle gå 100m og vente inn hunden. Da støkker jeg opp 3 tiurer som sitter på bakken. Viste seg at det var et par røy også, og den ene sitter i et tre foran meg og kakler. Raptus kommer og det blir los. Er på 60m hold, men sliter med å se Raptus. Men så får jeg øye på røya, hun sitter i topp på ei furu. Litt kvist i veien, så må flytte meg litt for å skyte. Da flyr hun selvsagt. Raptus drar etter 250m og det blir ny los. Hører kakling under ansmygningen, med da jeg er 80m unna kommer det ei røy flyvende og setter seg i ei furu på fint skuddhold, venter på Raptus, men han holder losen gående på samme plass. Sikter på røya og tenker at hun vet ikke hvor heldig hun er, overlevd 2 ganger nå. Går inn på losen, men der er det tomt. Blir litt småfrustrert, ser ikke ut som det skal gå vår vei i dag heller. Det mangler ikke akkurat på muligheter, og hunden leverer så det holder.

Starter på tilbaketuren, rundt to kilometer til bilen. Har opp flere fugler, men de sitter dårlig. Så tar Raptus opp fugl 100m på siden av meg, kakling denne ganger også. Blir los 130m unna, hører at her er det skikkelig kontakt mellom fugl og hund. Smyger inn, men ser ikke hunden. Trekker meg tilbake og går inn fra en annen vinkel. Raptus står langs et myrdrag, markerer flott mot ei bjørk mot enden på myra, og der sitter det ei røy helt åpent med ryggen mot meg. Rundt 50m hold, legger meg ned og fyrer av, og røya faller rett ned i smellen. Endelig tenker jeg, dette var fortjent etter så mange situasjoner uten felling. Røya ble rimelig sprengt, traff sikkert ryggbeintet på vei inn, men det viktigste var at den datt ned 🙂 Overlykkelig hund og skytter.

Kobla og avslutta for dagen, hadde løpt mye i dag også, over 3 mil. Full fart i dag også, dette begynner å bli en jaktmaskin.

 

26/8: Jakt-tur til Sverige. Kjørte til Sverige på Fredag for noen dager med jakt sammen med 3 andre karer, en som har finsk spets av dem også. Kjøpte kort i totalt ukjent terreng for min del, så var rimelig spent på hvordan det lå an med skog der. Viste seg at det var helt utrolig fint jaktterreng, og fugl var det masse av. I og med den tette bjørnebestanden i området tok jeg med Sauer`en (308win) istedenfor 22.wmr`en, føltes litt tryggere 😉wp-image-65483292

Dro ut i 8 tiden på Lørdag, så meg ut noen myrdrag jeg syntes så lovende ut, og etter 20 min tok Raptus opp den første fuglen, ei røy. Var 150m ovenfor meg da han fant den, hørte den kom mot meg, og den slo seg inn i ei gran 10m fra meg, ikke ideelt akkurat. Raptus kom løpende etter og fikk los på den kaklende røya. Lura ut rifla av sekken, tok sekken sakte av og skulle legge den ned på bakken. Da blir røya obs på meg og drar ut.

Så går vi noen hundre meter før det blir los 300m nedenfor meg. Kommer inn på 100m før Raptus drar 200m lenger ut, Stopper midt på ei blaut myr, kom nok ikke lengre her. Drar tilbake, ny los. Sitter noen min før han drar 100m ut. Tilbake igjen og ny los, denne drar også etter noen minutter. Var nok et kull han hadde tatt opp.

Prøver å få han med meg videre, men det var ikke så enkelt. Til slutt drar han 300m i den andre retningen, og jeg hører så vidt losen mellom vindkasten, blåste ganske friskt den dagen. Sniker innpå, men da jeg er 80m unna han drar han ut på ei myr, tenker at fuglen har sikkert dratt ut. Tar av ansiktscamoen og går videre. Da kommer han og begynner å lose igjen. Står rimelig åpent til, med ei lita fran mellom meg og lostreet. Da ser jeg en hvis prikk oppi grana han loser på. Der sitter det en diger tiur, helt åpent i den glissne grana.. Huker meg ned bak grana og prøver å ta av sekken, da flyr tiuren..Raptus dro etter med han fløy langt bort. Går 50m videre og venter på Raptus, etter noen minutter drar det 2 røy ut fra trærne over meg. Hadde flere situasjoner der han hadde opp fugl, korte loser før de dro videre. Avslutta i ett tiden, da hadde han løpt over 30 km, og det begynte å bli i varmeste laget. Uflaks og litt udugelighet gjorde at det ikke ble fugl i sekken denne dagen. Veldig bra søk, stort sett ut til 300m, og gallopp konstant.

Lånte ut Fixa til en av de andre jegerne jeg bodde sammen med. De traff bjørnejegere på vei inn til terrenget, for så vidt det samme som jeg gikk i, bare noen kilometer lengre nord. De hadde 3 hunder som jobba med en diger nalle, som hadde retning rett mot der jeg gikk med Raptus. Bra det ikke er alt man vet. Masse ferske spor og møkk gjorde at Fixa ble ganske passiv, og halen hang ned. Gikk ganske dårlig i starten, men hadde tatt seg opp etter lunch, og da ble det en del situasjoner med fugl. Først tok hun opp en tiur som kom rett mot jegeren og satt seg rett bak han. Fixa etter og full los. Men han måtte flytte seg litt for å få skuddmulighet, og tiuren dro.

Så tok hun opp et storfuglkull, og han fikk felt 2 røy-kyllinger i los 🙂 wp-image-33652912

Han fikk en tiurlos til etterpå, satte seg i topp. Satte seg ned på kne og fyrte av, men dessverre ble det bom.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s