Jaktprøve med Fort hjort Raptus

Tenkte vi fikk gjøre et siste forsøk på å få en jaktpremie før båndtvangen setter en stopper for denne sesongen. Han har gått to bevegelig-prøver tidligere i fjor høst, og gjort det ganske bra, men hatt mye stang ut på situasjonene, samt at han har manglet en del rutine på fuglearbeidet. Hans første prøve endte med 41 poeng, loset noen minutter på ei røy, før han gikk av losen og starta å lose på en annen fugl noen hundre meter unna.  Var litt det samme på prøve nr.2 også, los på tiur, men markeringa var veldig usikker, og fikk ikke tak i den da den dro ut, men forfølgninga var veldig bra, endte på 45 poeng på den siste.

Avtalte å gå prøven i Lierne, på et av de få vinterbeitene oppi der. Ikke mange områder med furubeite der omkring, så fuglene samles somregel der på vinterstid, hvis man er heldig å treffer på stedene de er akkurat den dagen.

En del snø, men var et skarelag under, med 20-25 cm løssnø øverst. Bar ikke når vi gikk på føttene så vi gikk på ski. Raptus gikk veldig bra, og trives i snøen. Var stort sett gallopp hele prøvetiden, med store fine søk, sikkert rundt 15 min pr.søksrunde i snitt, ofte ute på 3-400 meter.

Ble los etter en halvtime i kanten på ei stor myr. Dommeren snek innpå, men treet var tomt, men det hadde vært fugl og beita der, og masse møkk under treet.

Fikk han med videre igjen, og han dro opp på en åskam ovenfor oss. Der var det mye godlukt, området ble grundig finkjemmet før han returnerte til oss. Vi ble stående ved siden av et stort kongeørn-reir, her hadde dommeren hatt los tidligere i sesongen, masse ung furu i kanten på myra vi befant oss på. Ikke før sagt det så hører vi vingeslag inni skogen, og en tiur kommer flyvende over hodet på oss og drar ut av synshold. Raptus drar etter til han er på andre siden av myra, blir stående å lytte før han kommer tilbake.

Så drar han opp på samme plass bare denne gang litt nærmere oss. Tar ikke lang tid før han kommer med en ny tiur, denne kommer også rett over oss, og drar langt akkurat som den første. Nå har vinden tatt seg opp en del, og en og annen snøbyge kommer inn over oss.

Går noen hundre meter bort langs myrkanten og blir stående og vente på Raptus som søker av lia ovenfor oss. Etter 20 min kommer han forbi oss, kommer helt bort og får litt grillpølse før han drar videre. Masse beitespor på bakken, så her måtte det være mer fugl.

Plutselig blir det los igjen, 350 m foran oss, i kanten på ei smal myr. Her er det skikkelig kontakt, nesten ikke pause mellom bjeffene, godt over 120 bjeff pr.min. Vi går på for å komme innpå, men da vi er 200 meter unna blir det stille. Ser på gps`en at det drar ut til 450m, ny los! Fortsetter å gå innpå til vi er på 200m, da drar det ut igjen, denne gang på 350m. Ny los, men denne gangen er han mer usikker i losføringa. Hmm, dette kan være falsklos tenker jeg, sikkert flydd inni noen greiner på tur gjennom skogen. Flytter litt på seg, og har noen pauser i losen innimellom. Men han holder på i samme område, og tiden for fulltidslos er oppnådd. Dommeren går innpå mens jeg står 50m fra hunden, har ingen tro på at det er fulg der. Men så feil kan man ta, ut drar det ei røy, før det drar ut ei til 20m til venstre.

Blir stående og snakke med dommeren da Raptus kommer tilbake og tar opp losen på nytt, denne gang litt til venstre for der han losa sist. Plystrer på han for å få han til å komme, slik at han ikke blir straffet for falsklos, og da drar det jammen ut ei røy til. Ble nok ikke maks uttelling på denne da han bytte litt tre under losen, samt at han forlot losen akkurat da dommeren kom fram til losplassen, men det var kort tid, så vi får se hva det medførte av minuspoeng.

Godt fornøyd med å fått fuglejobb på papiret gikk vi opp på myra igjen, og Raptus dro videre ned i tettskogen. Der ble det ny los, knappe 400m fra siste los. Der satt det ei røy til, og denne ble det meget bra markering på, og to fulle jobber var et faktum.

Da var også prøvetiden ute og jeg kunne koble hunden. Det hadde ikke Raptus tenkt, og han fortsatte søket med stor iver, ute på 400m og spora. Kom forbi noen ganger da vi gikk i retning bilen, men ikke svarte om han ville komme for å bli kobla. Satte oss ned og fyra bål og drakk kaffe, dette bruker å funke når jeg går med han hjemme, da kommer han somregel bortom for å få noen godsaker. Heldigvis gjorde det susen denne gangen også, etter 40 min kom han gående i sporet vårt, og jeg fikk kobla han. Hundeføreren var lettet, og hunden fikk grillpølse som takk for innsatsen. Hadde tatt seg ut å blitt diska for å ikke ha kobla innen ei time nå når vi hadde gjort det ganske bra.

Får ikke lov å offentliggjøre poengsum eller premiegrad, men premie det ble det, så mye kan vi vel si. Så nå blir det å gå på utstilling og prøve å få han utstillingschampion 🙂

Og vipps så er Raptus med i kampen om å bli med i NM 2017.

Raptus gikk 22 km med snittfart på 6.7 km/t.

 Ble 65 poeng og 2.premie! 👍

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s