Helstekt tiur

I helga tilberedte vi og spiste tiuren som falt for Raptus i høst. Har brukt å tatt ut brystfiltene og lårene å stekt i ovn tidligere, aldri prøvd å steke hel før. Trålte nettet for oppskrifter og endte etter hvert opp på en som vi valgte å bruke (til en viss grad).

Her kommer oppskrift og bilder fra prosessen.

Steg 1 : Kjøp hund og finn en tiur raptustiur

 

Steg 2 : Ribbing og uttaking av innmat. En fordel å holde utendørs da det kan bli mye fjær (Det ER mye fjær). Ta ut innmaten før den tiner helt, da er det enkelt og greit å få ut.

før ribbing

etter ribbing

 

Så laget vi en blanding av olje, sukker, rosmarin og pepper som vi gned inn hele fuglen med, også innvendig. Surret den inn i plastfolie og lot den ligge over natta.

Dagen etter fjernet vi plasten og begynte tilberedningen. Bruna først hele fuglen i stekepanna, høy varme og mye smør for å få en fin stekeskorpe.

bruning i panna.jpg

 

Så fulgte vi opp med å surret bacon rundt hele tiuren, brukte hyssing for å holde det på plass.

bundet med bacon

 

Puttet hele sulamitten i en stekepose (type stor), ytterste del av lårene ble stikkende ut på hver sin side, og posen ble knytt i midten. Satte inn steketermometer i den ene brystfileten. Varmet ovnen opp til 170 grader og satte den inn.

 

i stekepose

 

Ifølge oppskriften skulle den stå slik i 4 timer. Etter 1 times steking viste steketermometeret 75 grader, da skal den i prinsippet være gjennomstekt.

Da jeg liker kjøtt godt stekt slo vi ned temperaturen til 65 grader og lot den stå ei drøy time til.

Så tok vi den ut og lot den ligge i stekeposen rundt 45 min før vi var klar til å spise.

Den var helt perfekt stekt! Saftig og god, fantes ikke tørr i det hele tatt. Har hørt mange skrekkhistorier om skamstekt tiur som er så tørr at man nesten ikke får til å skjære i den, og det tror jeg denne kunne blitt og hvis den skulle stått i 4 timer på den varmen.

oversiktsbilde ferdig stekt.jpg

Serverte med fløtegratinerte poteter, grønnsaksblanding, kjøttkaker, jegersaus, waldorfsalat og tyttebær.

 

Hjertet ble lettstekt og servert til Raptus etterpå.

raptus og hjerte.jpg

 

 

 

 

6 kommentarer

Legg igjen en kommentar