Prosjekt «kom hit..»

Innkalling og lydighet Finsk spets

 

Kan vel ikke skryte på meg å ha de lydigste hundene i spets-miljøet, selv om det har vært sånn ok fram til nå. Spesielt det med innkalling har vært en utfordring mer enn en gang, både når man skal avslutte jakta for dagen, koble etter jaktprøve eller rett og slett få tak i hunden den dagen de smetter ut gjennom ei åpen dør.

De hører jo stort sett etter når de er inne, eller vet at de ikke har annet valg enn å høre etter «sjefen», men de er intellingente hunder og forstår forskjellen på løs og i bånd.. Og man kan jo forstå gleden ved å få løpe løs når det er lenge siden de har fått muligheten til det, men enkelte ganger passer det dårlig, spesielt på vår/sommer med båndtvang og masse dyreliv.

Med Fixa var det ganske problematisk de første årene, måtte som regel prøve å koble ei god stund før hun skjønte at vi var på vei mot bilen, ellers kunne det ble verre å få tak i henne. Hun er ikke av de verste til å dra ut, men kunne holde seg på trygg avstand fra meg slik at jeg ikke fikk kobla. Det er jo ganske irriterende og man kan bli litt sinna, og det skjønner hunden også, og da kan det være med på å forverre situasjonen.

Jakter oftest langt innover en skogsbilvei, og der har blitt mange kilometer med kjøring med hunden løpende bak, noen ganger fungerer det, andre ikke. Og andre steder kan det vært helt uaktuelt og bruke denne metoden da det kan være langs en hovedvei med mye trafikk o.l.

Fixa bryr seg nullniks om godbiter når hun er på jakt, så det hjelper ikke. Raptus er stikk motsatt, han kan komme innom hvis han vet jeg har noe godt, og kommer stort sett bestandig når jeg har matpause og får litt brødskive.

 

FIxa har blitt bedre med årene på å komme når jeg har avslutta jakta for dagen, med visse unntak. Å koble i skogen er fremdeles ikke så enkelt, men hvis hun har løpt 30 km+ så er det fullt mulig, når hun kommer til bilen så hopper hun stort sett inn frivillig.

Men etter en runde eller to rundt bilen hopper hun oftest inn selv

Raptus er ikke like stabil, og drar helst laaangt ut når han ser bilen, har vært borti at han drar ut borti en km. Kobling i skogen er greiere med han, men her er det også en fordel hvis han har fått løpt noen mil først.

På jakt er dette ikke det helt store problemet da man som regel har litt tid til å få hunden til å komme, evt finne måter å lure de inn på. Men den dagen man har gått en knall jaktprøve og ikke får kobla hunden innafor en time, så er det ikke like greit, da diskvalifiseres hunden pga ulydighet. Holdt på å miste resultatet på nordisk i fjor høst da Fixa ikke ville komme, men fikk heldigvis trengt henne opp i et hjørne etter 50 min så jeg fikk kleppa tak i henne. Da var det nok fordi hun ikke ville inn i buret igjen, da hun hadde hatt mange uhell der inne pga dårlig mage og oppkast. Var rimelig svett ei stund før jeg fikk fanga ho, ikke fikk jeg bruke peileren heller for å lokalisere henne.

Samme på spredtprøven med Raptus her tidligere, visste at det holdt til premie, og hunden ville ikke komme da tiden var ute.. Satte oss ned å fyra bål å spiste, mens han spora fugl og styra på 500 m unna. Da trodde jeg det var kjørt, men heldigvis kom han gående i skispora våre og inn til meg etter 40 min. Da var han ferdigjakta for dagen, og skjønte nok selv at han skulle ha kommet inn tidligere. Her kan vi nok skylde på en blanding av jaktlyst og ungdommelig ulydighet, men dette må vi få bukt med.

Har trent en del innendørs med han siden jul, både på innkalling, men også på andre ting som f.eks sitt, ligg død og rull rundt. Dette tok han veldig lett, og det gjør han litt sliten også 🙂 Håper at dette skal forbedre hans innstilling til å lystre ordre, og forsterke hans forhold til meg som hundefører.

INNKALLING I SKOGEN

Jeg har tatt tak i dette siden vi var i Lierne, og trener med han hver dag. Både inne og ute, løs og i langline. Belønner med godis og ros hver gang han kommer, og det fungerer bra. Skal fortsette med dette framover til det blir skikkelig vår og vi får opp sauegjerdene hjemme på gården. Da kommer jeg til å trene i innhegningen med lina løs etter han. Da har jeg muligheten til å korrigere han hvis det blir nødvendig.

Så blir siste fase å trene uten langline i innhegningen utover sommeren, så får vi fortsette å mate med godis utover høsten og håpe vi får en hund som kommer når vi bestemmer det- ikke når hunden har tenkt det.

Kommer oppdateringer utover året om hvordan dette utvikler seg, og har du gode tips og råd angående dette så er det bare å komme med kommentarer!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s