Norsk mesterskap 2017

I år var det Raptus sin tur til å ha kvalifisert seg til NM, som skulle arrangeres på Kistefos skoger i Dokka. Etter en lang dag med kjøring ankom vi prøveområdene i halv ni tiden på Fredag kveld. De andre deltakerne og dommerene var stort sett kommet på plass, flott hytte og omgivelser, flere mil unna sivilisasjonen.

Bilde av utsikten fra hytta på Lørdag morgen.

Trakk terreng og dommer Fredag kveld, og etter litt instrukser fra kjentmann Cato hadde vi planen klar for Lørdagens prøve. Cato hadde også med seg Frøya, som vi er oppdrettere av, hun har blitt en flott frøken, lydig også.

Slapp Raptus i 08 tiden, og det tok ikke lang tid før han hadde første fugl på vingene. Var nok ei orrhøne, men var et stykke unna, og fikk ikke denne på papiret. Så dro han på en lang runde, tok opp fugl 180m unna, tunge vingeslag, mulig tiur. Men fikk ikke noe mer på den. Så ble det mange situasjoner utover prøvetiden, med orre-kull. Først los på 80m, drar ut til 130m og ny los. Sitter full tid, orrhøne. Støkka 3-4 fugl rett før losplassen også.

wp-image-1197349552

Så har han en del fugler som flyr da vi er på vei inn på losen. Relativt tett skog som gjør det vanskelig å få konstatert noe, verken hund eller fugl. Avslutter prøven med 8-9 min los på enda ei orrhøne, og en falsk los. Raptus var ikke helt klar for å avslutte, stort sett stått i los hele prøvetiden, og bare løpt 15 km på 3 timer. Men vi gikk opp til veien, og da kom han løpende etter oss og vi fikk kobla og avslutta.

Ble 66 poeng, og noen minuspoeng. Endte på 63 poeng totalt. Det hadde holdt til pallplass i de foregående årene, men i år var det helt andre poengsummer i toppen. 81, 75 og to stk på 71 poeng var i topp, og samtlige hunder hadde gått til premiering.

Middag på Lørdag, nydelig mat, og trivelig selskap.

wp-image-865514576

Nye muligheter på Søndag, trakk terreng det var gått til 1.pr dagen før, med kun storfugl i terrenget.

Gikk en time før vi var frammi fugl. Tok løs litt for nærme oss så den fløy langt unna, var vel rundt 70m fra oss da Raptus tok han opp.

Raptus gikk enda bedre i dag, og hadde flere turer ut mot 500m. Var en situasjon der han var ute på 450m, tydelig at han drev å spora fugl, men ble ikke noe spesielt utav det. Venta i 20 min før jeg fant ut at vi måtte gå litt etter for å se hva som foregikk. Hadde gått 50m så tar det løs en tiur i tetta ved oss. Faen. Setter oss forsiktig ned og venter på Raptus, kan jo være flere fugl her.

wp-image-448663160

Raptus kommer etter en stund og da blir det kakling i skogen foran oss. Los i en kort stund før det drar ut til  130m, par min los før det igjen drar ivei, nå på 260m, ny los.Går med dommeren til vi er ganske nærme før han fortsetter alene. 50m unna kommer det ei røy flyvende ut av skogen, og Raptus kommer etter. Følger etter et lite stykke før han drar tilbake til lostreet, og fortsetter. Dommer går innpå og treet er tomt, falsk los. Dette er ikke helt vår dag..

Så går vi videre men Raptus er ikke helt ferdig med området. Drar et stykke ned i lia på et platå med fin blandingsskog. Litt usikker los i starten, men tar seg opp etter hvert. Tviler i grunn på at det er fugl han loser på, men vi går inn for å undersøke. Venter litt unna mens dommeren går på. Drar ut tiur først, følger etter et stykke før han returnerer. Ny los, og denne gangen går det ut ei røy. Flott jobb, ble fulltid på denne situasjonen.

Det var i grunn det eneste vi fikk konstatert denne dagen, og Raptus var forholdsvis grei å koble, hadde fått løpt litt mer i dag så var vel fornøyd, ble rundt 23 km på han.

Holdt til 57 poeng på Søndag, så gikk til premiering begge dager, veldig fornøyd med det, selv om det ikke holdt helt opp denne gang. Hans fjerde premiering på like mange starter.

Hørte sauebjeller hele prøvetiden, og traff noen pelsdotter langs veien tilbake til bilen. Raptus brød seg ikke nevneverdig om dem. Så det funker nok med strømming 🙂