Jaktsesongen 2018/19

Oppdateres jevnlig utover høsten.

 

01.Desember : Glasert med is overalt der det er nogenlunde åpent, bedre inne i skogen, men bråker fælt når man går. Fixa fant fugl rett etter slipp, og den tredje hun tok opp slo inn i rimelig tett granskog. Losa lenge, og måtte gå inn fra flere vinkler, men var vanskelig å få øye på gitt.. Måtte veldig nærme før jeg så røya sitte å sole seg imellom grankvistene, men hun fikk også øye på meg og stakk. Rett etterpå ble det noen rare lyder på Fixa og hun kom mot oss med en annen hund i hælene. Gikk mot kanten av granskogen og da støkker vi ei røy til som satt i ei gran. Støkka ut en orrhane midt på dagen, ellers var det lite fugl å se. Ble dårlig søk etter ett par timer, vondt å bevege seg på det isete underlaget.

30.November :  Masse orrhaner med Raptus i dag. Starta litt nervepirrende da han bestemte seg for å teste ut nylagt is nedenfor veien vi parkerte.. Gikk heldigvis ikke langt utpå..snapchat-14125623864341864575036314453.jpg

Hadde 2 orrhaner som treet i noen høye grantrær på andre siden av myra jeg sto på. Gikk rolig imot dem, men var vanskelig å få skikkelig markering i tetta, så endte med støkk. Han hadde opp noen til da han fulgte etter den som dro ut.

Gikk videre og da hørte jeg flere haner som koppla i skogen overfor meg. Tok ikke lang tid før Raptus fant de, og 2 haner slo inn i ei furu 100m fra meg. Snek meg 20m bortover myra, Raptus kom etter de og starta losen. Fant den ene i kikkerten og den datt ned på ei gren, og flaksa seg litt bortover. Gikk oppover og fant både fugl og hund stående 20m fra lostreet 🙂

Da kobla vi og avslutta for dagen, Raptus hadde tydeligvis løpt nok og hadde litt vondt for å gå, sårbeint på alle 4. Ikke de beste forholdene for hundene sånn som det er nå, skulle gjerne hatt 10-15 cm snø på toppen.

27.November :  Gratis-sjanse på 2 orrhaner i dag, Fixa fant de i tre 50m på siden av meg, flytta over til to furuer. Ble støkk da jeg var 15m unna losen, begge fuglene dro. Etter det hadde vi flere loser, men kom ikke innpå noen flere. Så vel 4-5 orrhaner til, og en tiur som toppa.

25.November : Raptus sin tur i dag. Fint søk og god kontakt igjen i dag. Dårlig vitring dessverre, hadde opp 3-4 røy, 1 kort los, men det var det. Blitt sånn høvelig lydig, kan plystres inn når han er langt ute, såfremt han ikke har fugl i nesa 😛  Får med seg mye terreng, var ute på 800m på det meste i dag, ligger rundt 200m på det jevne. Håper på noen uker til uten snø nå, så får vi noen jaktdager til før vi avslutter sesongen.  20181125_141255386256827385955300.jpg

24.November : Jakttur med ungene og Fixa i dag. Planlagt litt kortere tur, med litt bål og pølsegrilling. Hadde opp fugl ganske tidlig, men ville ikke sitte. Gikk vel drøyt 1 km da vi tenkte å runde, og finne en plass å lage bål. Fixa dro høyere i terrenget og lenger og lemger unna. Hadde nok fugl i nesa da hun dro mye lenger enn hun gjør i vanlig søk. Stoppa etterhvert opp nesten 1 km unna oss. Var bare å skrinlegge bålplanene og begynne å gå mot losen. Ungene hang godt på, men vi tok oss noen pauser i de verste motbakkene. Da vi nærmet oss losen tok vi på ansiktscamo, og det ble gitt noen instrukser om hvordan vi skulle gå når vi kom på skytehold.

Vi tok av oss sekkene 150m unna, og rett etterpå tar vi ut en tiur som sitter i et tre ovenfor oss. Losen går like godt, og vi tok oss god tid, fryst gress, så det bråka litt.

Da vi var ca.30 unna ser jeg en tiur som sitter i ei gran, forsiktig stopptegn til guttene før jeg la meg forsiktig ned og sendte ivei en 22.wmr helmantel i hvitflekken på tiuren. Den segla ned mot bakken og ble tatt godt imot av Fixa, flott avslutning på over 30 min med los. Helt fantastisk å få skutt en tiur i los sammen med guttene 🙂

img_20181124_143011_4673336073577515677273.jpg

20181124_1417324624071680508037668.jpg

Da ble det endelig fyring av bål og litt sjokolade. Var helt klart verdt det var de skjønt enige om, selv om de fikk kjørt seg på tur inn mot losen.Avslutta etterpå og gikk til bilen.

18.November : Raptus i dag. Vet ikke helt hva som slo han i dag, men var lite interessert i å følge etter meg og jakte der jeg ville gå. Kobla etter 1.5 time, og henta Fixa istedenfor.

Hun leverte to orrhaner som slo inn i ei gran 15 min etter slipp. Tok kikkerten av kombien, og prøvde den ene med hagleløpet. Var vel rundt 30m hold, så skulle være innafor det. Men han fløy ut sammen med den andre, like hel. Må vel ta den på min kappe.

Tok opp en hane til en liten stund etterpå, men han dro langt.

 

Nydelig høst-dag 🙂

20181118_1244031004070863918854912.jpg

På vei ned igjen støkka jeg ut ei orrhøne som satt etter stien, Fixa kommer etterhvert og tar ut 3 til som sitter på samme sted. Samtlige slår inn i noen grantrær som står 130m unna, og det blir los. Bratt og ulendt terreng, men kommer meg over og mot losen, er 20m fra da jeg stikker hodet over en topp, og der sitter det ei høne på ei gran som ligger på tvers, men hun drar kjapt da hun ser meg. Fixa etter og det blir ny los 150 unna. Går innpå, men støkker ut ei anna høne nærme losen, og da drar losfuglen ivei også. Ikke lenge etterpå tar hun ut fugl fra tre igjen, og det blir på ny los lengre opp i lia. Tett granfelt, ikke lett å verken komme fram eller se noenting, ender opp med å støkke ut orrhane da jeg er på haglehold fra hunden. Hadde opp ett par fugl til etterpå uten at det ble noe los av det.

Fikk leverte mange skuddsjanser i dag uten at det ble noe utav det, men sånne dager har vi hatt noen av i høst, det viktigste er at hundene får jobbe 🙂

 

17.November : Tok turen mot tregrensa i dag sammen med Fixa. Hun dro i forveien for å si det sånn oppigjennom bratta, og fikk los 400m foran meg, oppe i ei dalside. Svetta meg mot losen, men da jeg var 200m unna stilna det i noen sek før det ble los igjen 150m lengre ned. Da ser jeg en tiur som sitter nesten i topp i ei gran, er inne på 180m, men det er for langt for 22wmr, våpenet for dagen. Må snike nærmere, men glissen skog og kraftig unnabakke gjør at jeg blir avslørt, og tiuren stikker.

Går et stykke til bortover før hun tar opp en orrhane, slår inn i ei furu, så videre til en gran før den drar videre i retning der vi skal fortsette jakta. Fixa drar etter, men kommer tilbake og søker av terrenget foran meg, og der orrhanen satt. Etterpå drar hun videre fra der hun ga seg på forfølgninga på hanen, og etterhvert blir det los. Sniker inn fra siden, rimelig glissen skog her også, Fixa markerer mot ei halvstor furu, ikke spesielt tett heller. Ser ingen fugl selv om jeg er 10m fra treet, men Fixa har tydelig synskontakt med noe oppi treet. Går litt tilbake og inn fra annen vinkel. Da blir det litt koppling på hanen i treet, og han begynner å røre på hodet. Legger meg forsiktig ned og finner han i siktet. Han lager mye lyd nå, og jeg regner med at han kan stikke når som helst, så skyter så fort jeg får trådkorset i brystet på han. Han triller rundt på rygg og blir liggende på ei gren før han faller død i bakken til Fixa, som er veldig glad for at far endeli traff noe hun losa på 😛

 

Fikk jagd litt ryper på tur ned også, var nesten at jeg fikk skutt ei som satte seg 40m fra meg, men den dro i siste liten. Ble 19.5 km på Fixa.

 

16.November : 8-9 grader og lett regn i dag. Bra søk og kontakt på Raptus, men lite fugl å se. 2 tomloser først, + en der jeg støkka da jeg var 60m unna losen. Melder bedre vær i helga, får se om det går bedre da. Ble 20 km på Raptus. Røyter mye for tiden, ikke annet å vente med dette mildværet 😛

 

 

13.November : Ble felling i dag også, voksen røy for Raptus. Så en røy til som ikke ville sitte, ellers hadde han flere loser som satt kort tid. Raptus løp 30 km, bra søk.

 

 

11.November : Ble en jerpe for Fixa i dag. Flytta flere ganger før hun fikk skjelt den fast, 150m unna meg. Så den fra 60m hold, og den datt rett ned denne gangen 👍

Prøvde kombien før jeg dro ut, men gikk 20 cm til høyre nå 🤔 Noe som ikke er helt bra der tror jeg..

Hadde opp 3-4 orrfugl til, lengste satt i 10 sek. Ble 21 km på Fixa i dag.

9.November : Henta ut kombien i går etter jakta, så dro for å skyte den inn før jakta i dag. Etter 9 skudd ble det vel varmt nok, og begynte å spre litt, men var ganske nærme å få det helt rett. Dro hjem og tok 22wmr`n istedenfor, og lot kombien stå til kjøling mens vi var på jakt. Hadde med kona i dag, det bruker å fungere bra, men i dag ble det ingen suksess. Raptus tok ut ei røy som kom flyvende forbi oss, og vi hadde en los der jeg støkka ut på tur innpå losen. Ellers var det dødt. Fin dag uansett, ble da ihvertfall en fin trimtur utav det, for både folk og hund. Ble 27 km på Raptus.

 

 

 

Tok 2 skudd da jeg kom hjem igjen, fin samling og ganske nærme midten. Har justert noen knepp opp, og litt til høyre, så får vi ta et testskudd iløpet av helga. I morgen blir det elgjakt, men blir sikkert fuglejakt igjen på Søndag. Hagleskuret satt der det skulle også, så det blir en nyttig løsning når fugla sitter i tetta.

08.November : Jakt igjen etter 10 dagers pencilinkur mot betennelse i ei tå.. Ble Fixa som fikk bli med i dag, formen hennes har virkelig kommet seg den siste mnd, og hun har rutine så det holder, så er moro å jakte med henne når hun er i form. Bra søk men lite fugl i starten. Fikk los på en orrhane etter hvert. Kom inn på 80m, så den satt i ei furu, men fikk ikke skutt før den dro. Lang fin los, over 15 min.

Skulle gå tilbake og hente sekken, rundt 200m, da tar Fixa opp 2 røy som drar langt, og like etter tar hun opp ei til som slår inn i granskogen rett ovenfor der sekken ligger. Må trekke meg tilbake og gå rundt for å ikke bli avslørt av røya, da det er ei myr imellom oss. Kommer inn på 30m, ser hunden, men finner ingen fugl. Går tilbake og inn fra annen vinkel, Fixa loser som besatt, men ser ingen fugl.. Hmm.. Har røya dratt da? Uten at jeg har sett det? Går imellom grantrærne hun markerer imot, men ser fremdeles ingen røy. Finner meg en gren og slår 2 ganger i den ene grana. Da drar røya ut. Satt høyt oppe i treet, men Fixa markerte imot et annet tre som sto 3m unna. Kan nesten ikke klandre henne for det, var veldig tett, og røya ga ikke lyd fra seg.

Hadde opp både tiur og røy etter det, men ingen ville sitte. Bra jobb av Fixa i dag, endte på 22 km. Sofaen var god å finne da vi kom hjem 🙂

 

 

 

28.Oktober : Fikk tips om nytt terreng kvelden før som jeg var å sjekka ut med Raptus på morgenen. Forferdelig bratt i starten, og det ble bare mer og mer skare og snø jo høyere opp vi kom. Raptus var litt sårbeint fra dagen før, og i dag var skaren enda verre, så vi kobla etter 20 min og gikk ned til bilen. Tok å kjørte til et terreng vi har vært tidligere i høst og slapp Fixa.

Tok 5 min så kom første tiurlosen. Kneppa nebb til hunden, og dro videre etter et par min lostid. Vi fant igjen den noen hundre meter opp i terrenget. Litt usikker los, fant den nok i tre, men var nok ikke helt 100% sikker på hvor den satt. Støkka ut 50m unna.

Så kom vi borti MASSE orrhaner. Hadde 2-3 fine loser, men kom ikke innpå så jeg fikk sett fuglene før de dro ut. Fixa kosa seg ihvertfall, og gikk fra los til los. Ble tiurlos igjen noen minutter etterpå, men glissen skog første til nytt støkk. Så tiur som dro forbi meg og videre bortigjennom myrene.

20181028_1313076204353179998169534.jpg

Fixa tok en lang runde langs en dalside, så jeg gikk for å se etter tiuren. Etter 500m så jeg tiuren sitte i topp ganske langt unna, sikkert 3-400m fra meg.Ser den såvidt i grantoppene på bildet ovenfor. Tok matpause mens jeg venta på Fixa, hun var 600m unna på det meste.

Så på gps`en at hun hadde runda og var på vei mot meg, i skogkanten på motsatt side av dalen. Da ser jeg enda en tiur som sitter i topp i området Fixa er på vei mot.

20181028_1320545586930008778357983.jpg

Da jeg er et stykke unna hører jeg Fixa begynner å lose. Nå har hun sett tiuren, tenkte jeg, og plutselig kommer det en tiur flyvende forbi på myra ovenfor meg og losen stilner. Går videre imot der hunden var, men tiuren sitter i topp enda. Det var nok en tiur til som satt i samme område hun hadde los på. Støkker ut tiuren i topp da jeg er 100m unna.

Setter kursen mot bilen, men det skal bli en siste los før vi er ferdig for dagen. Flytter seg en gang før hun blir sittende, ei røy. Kommer inn på 65m, ligger med fint anlegg og tenker at her blir det felling. Testa 22 wmr`en før jeg dro ut i dag tidlig, etter bommen i går, og den gikk rett. En kvist dekka for nedre del av fuglen her også, men fant ut at det var nok å sikte på til at vi skulle få livet av røya. Trakk av første skuddet men ingenting skjedde, røya satt like godt. Et til, med samme resultat. Hva faen skjer, tenkte jeg. Pussa av kikkerten og la meg til rette igjen. Ny bom, men røya rikker seg ikke..Åler meg ti meter lenger fram, putter i nytt skudd og prøver igjen. Nå drar røya sin vei, like uskadd som hun var før vi møtte henne. Helt håpløst spør du meg. Nå blir det å vurdere litt kraftigere kaliber for treskjellerjakta, med tyngre kule som ikke er så ømfintlig for kvist og vind. Mest trolig blir det en kombi igjen..

Fixa hadde uansett en knall dag i skogen, dette hadde blitt en sterk 1.premie hvis det hadde vært jaktprøve. Løp 11 km på 3 timer, sto for det meste i los.

 

 

 

27.Oktober : Hjemmeterrenget i dag. Knaseføre delux da vi kom litt opp i høyden, håpløst på myrene men bedre inne i skogen. Tok rundt ei time vi vi tok opp den første fuglen, orrhane. Stakk langt og ble borte. Så en del ferske spor etter elg, og etterhvert så jeg 4 elg som sto på en høyde ovenfor meg.

20181027_1057555983086081118697838.jpg

Gikk opp og til venstre for å prøve å jage de nordover og videre inn på elgvaldet vårt, da det var ei lita ku iblandt dem.

Nærma oss enden på terrenget da Raptus fikk los oppe i ei dalside. Glissen skog og mye myrterreng, bråka ganske bra da jeg snek innpå. Så en tiur som satt i ei furu da jeg var inne på 70-80m, men var litt for mye kvist i veien. Lurte meg litt nærmere og da jeg var på 60m prøvde jeg han. Godt avtrekk og så å si ingen kvist i veien, noen små grankvister fra sidetreet, men skulle jo egentlig gå bra. Tiuren dro ut da jeg trakk av, og ble borte nedenfor meg. Raptus brukte litt tid før han fant den igjen, men det ble los 300m unna meg. Tenkte kanskje at han losa på en død tiur, men der tok jeg feil. Så tiuren da jeg var 50m unna, men en stor og bred furukvist dekka for brystet på han. Måtte prøve å komme nærmere og fra siden for å få noe mer å sikte på. Kom helt inn på 20m, men da var det et grantre på siden som dekka for, og jeg endte med å støkke ut. 2 stk 100% sjanser på gammeltiur, og ingen i bakken. Helt utrolig, men bra jobb av Raptus. Ble 25 km på Raptus denne dagen.

 

 

 

25.Oktober : Nytt terreng i dag. Skulle bli fint vær ifølge yr.no, men det slo ikke akkurat til. Først ut var Raptus. God kontakt i dag, og stabil fart. Fant ei røy ganske umiddelbart, satt i ei furu, dro langt. Dette ble gjennomgangsmelodien for han i dag, fant 3-4 røy til med samme resultat. Kobla han etter 23 km og gikk til bilen for å bytte hund.

 

 

 

Kjørte ett stykke etter en skogsbilvei for å komme til et annet terreng for å slipp Fixa. Ikke gått der før så var litt usikker på hvor jeg skulle gå inn.. Så ei røy i veikanten, tok det for å være et godt tegn, og parkerte et lite stykke unna den. Fixa tok opp røya med en gang, og de dro 500m etter veien før hun kom tilbake.

Gikk opp i skogen etterpå, skodda lå tett nedi grantoppene, skikkelig trolsk stemning.

20181025_1223325461062547109994768.jpg

Hadde ikke gått langt før jeg støkka opp ei røy. Lot hunden passere og avventa litt. Fixa satte full fart nedover i terrenget, og ikke lenge etter hørte jeg at hun tok opp fugl, og det ble los 180m unna. Trakk meg tilbake da det var dårlig skjul der jeg sto, og begynte å gå innpå. Støkka ut 3-4 fugler på de 150m inn på losen, tror det var røyer alle sammen. Kom inn på 70m hold, og etter litt leting med kikkerten fant jeg røya i en halvstor furu. Leta opp den i riflekikkerten, men det var litt lyng i veien, så måtte flytte litt på meg. Nå fikk jeg rimelig klar bane mot røya, og skulle til å trekke av da jeg ser røya strekke hals før hun flyr ut av treet.. Makan til uflaks!! Men en god opplevelse uansett for både hund og eier. Gikk en runde rundt ei stor myr og hadde opp både orrhaner og høner, men de ville ikke sitte, men hit skal vi definitivt igjen. Bra med fugl, og flatt og lettgått terreng. Ble 10 km på Fixa.

20181025_1339447651503825835728188.jpg

17.Oktober : Samme terreng som dagen før, men fant bare ett par fugler i dag. Ingen ville sitte. Ble 22 km på Raptus.

16.Oktober : Knallfine forhold, og masse fugl på dagens slipp med Raptus. Fugla satt godt også, de fleste iallefall.

Først los på ei røy, som jeg støkka på vei inn. Ny los på denne etter 100m, men markeringa var litt sluntrete. Støkka ut igjen og Raptus dro lenger opp og henta ut en tiur som slo inn i ei gran ovenfor der jeg sto. Fikk lura meg opp imot den, og Raptus fikk etterhvert justert seg inn mot treet han satt i. Men tvert losen starta så dro han ut fra grana. Jaja, der hadde vi en kjempesjanse, men sånn kan det gå. Raptus dro etter mens jeg gikk tilbake for å hente sekken. Så ble det los igjen, 500m unna. En rett strek fra der tiuren dro ut og mot neste los.

snapchat-7092381131677344938662474360.jpg

Der satt tiuren i topp i ei høy gran, og der følte han seg nok trygg. Brukte en del tid på å gå innpå losen, store myrer og glissen skog, så var ikke den enkleste losen å gå inn på. Hadde sjans da jeg var 120m unna, men med 22wmr følte jeg det var litt i lengste laget. Kommer jeg meg på 100m så skulle jeg prøve, men da var tiuren dratt selvsagt. Hadde god oversikt der han satt i grana si.

Tok matpause etter 3.5 time, men det hadde ikke Raptus tenkt, så han søkte stort og vidt mens jeg fyra bål og drakk kaffe.

20181016_1726265744490089884666265.jpg

Som så mange ganger før så blir det los mens jeg spiser, lot han få stå en god stund før jeg pakka sammen og begynte å gå de 450 meterene inn på losen. I kanten på ei myr sto han, med spredt furu-vegetasjon. Gikk forsiktig innpå i skjul av de få trærne jeg kunne bruke, kom inn på 30 meter, markerte mot ei stor furu med noen mindre trær irundt. Så gikk han av losen og 20m bort på myra for så å komme tilbake å lose igjen. Dette kan han finne på å gjøre når han loser falsk, eller er usikker på hvor fuglen sitter. Tomt tenkte jeg og gikk tilbake for å hente sekken igjen. Gikk tilbake mot lostreet igjen der Raptus sto å losa framdeles. 5m på siden av den store furua så drar det ei røy ut treet. ER DET MULIG? Står å banner litt for meg selv, så ser jeg plutselig en tiur som sitter i topp ett stykke unna.

20181016_1726173320900447946722122.jpg

Sniker meg mot denne, men den får dratt før jeg kommer innpå. Raptus er tydelig oppgitt og frustrert nå, men søker på om mulig enda videre enn tidligere, fast bestemt på å finne flere fugler. Ny los på ny myr, med glissen skog. Ser ikke hunden men går sakte framover mot losen, når jeg er 120m unna knepper det i tiurnebb og en ny tiur kommer seg unna. Satt halvhøyt i ei gran. Maks uflaks med vinklene jeg gikk inn mot losene i dag :/

Etter denne koka det skikkelig i toppen på Raptus, men fikk en jobb til på ei røy han tok ut ganske nærme meg. Satt i 20 sek før hun dro litt unna, ny los, satt i en kort stund før hun kom flyvende over meg og ble borte i skogen. Raptus etter, og det ble los igjen 200m bort. Brukte lang tid på å kikke i trærne, gikk tilbake og inn fra flere vinkler, fast bestemt på å ikke kaste bort en ny mulighet. Trodde jeg så røya en gang også, men det er rart hvordan man kan se fugl bare man vet hva man leter etter.. Det var ingen fugl i noen av trærne, hadde nok bare flydd igjennom da hun passerte……. Avslutta med en god del tomloser før jeg til slutt fikk kobla han. Uansett masse erfaringer å ta med seg videre for Raptus, veldig bra at han får trene på fornya loser også da, det får han dårlig mulighet til når fuglene deiser i bakken 😛 Ble 28 km på Raptus denne dagen, ble adskillige minutter med lostid.

15.Oktober : Elgjakt, jobb og ei helg i Harstad på Utstilling siden forrige slipp, ALT for lenge siden.. Men nå er det ei uke med jakt, og det starta ganske bra i dag, selv om det gikk litt skeis fra morgenen av. Slapp Raptus først, hadde med begge hundene. Dro ut noe voldsomt etter et kvarter, kom etterhvert ned på veien igjen, for så å dra motsatt vei av der bilen sto. Da han var 500m fra hovedveien turte jeg ikke å vente lenger, så måtte gå ned til bilen og få stoppa han. Fikk han i bilen ganske kjapt, og dro til ett annet terreng og slapp Fixa, mens Raptus fikk tenkt seg litt om i bilen 😛

Fixa gikk ganske greit, men vi så ingen fugl. Formen er ikke den beste, men hun holder da koken en liten stund, dabber av betydelig når hun begynner å bli sliten.

20181015_0943413497532647313303981.jpg

Så kobla jeg Fixa og dro ut med Raptus der vi skulle gå i utgangspunktet. Nå var det bedre kontakt, og både søk og fart var på plass. Ingen fugler den første timen, men så ble det litt action i skogen. Hørte han tok opp fugl ovenfor meg, og plutselig ser jeg en tiur som slår inn i ei lita tørrfuru bare 10m unna der jeg står. Rifla på ryggen, ikke skudd i kammeret, og heller ikke ansiktskamo eller hansker på.. Lirker rifla ut av Vorn-sekken, lader, og skrur på Goproen. Hmmm.. Tiuren sitter like godt enda. Raptus driver på å loser 45m unna, mulig det satt flere der? Etter 3-4 min (føltes som en evighet) kommer Raptus mot der jeg sitter, har trådkorset i halsen på tiuren, klar til å trekke av. Tiuren blir litt stressa da han ser hunden, og skjærer nebb. Raptus var snar til å finne tiuren, men han dro i det losen startet.. Han satt nok så lavt over bakken, så han følte seg nok ikke trygg nok til å sitte lengre da hunden kom under.. I tillegg var kameraet vinklet litt oppover, og når det var så nærme så ble han ikke med på filmen :/

Så tok han ut en orrhane, slo inn i ei furu, hunden kom etter og under treet, så dro han videre igjen, med Raptus etter. Ble ikke mer på den, men da han kom tilbake tok han ut to til, de fløy 100m før de slo inn i hver si gran. Da Raptus starta å lose dro de ut momentant, men slo inn igjen noen hundre meter unna. Den ene satt i topp, og det var den Raptus stilte seg under. Snek innpå til jeg var 60-70m unna, og fikk felt den.

20181015_1604205140368134592644678.jpg

Hadde en los til på en orrhane mot slutten av dagen, men han kom flyvende ut da jeg var 130m fra losen. Støkka ut en diger tiur på vei inn også.. Så kom det ei røy flyvende over hodet på meg, denne fant han i ei furu knapt 50m fra der jeg sto. Ellers fant jeg et fallhorn av elg på vei ned.

20181015_1603352064443688052694203.jpg

13.September : Først en masse arbeid på orrekull. Starta med los på høna. Satt i 1 min før hun kom over meg og slo inn i ei gran 60m unna. Raptus kom etter og fikk los på henne igjen. Sikta på høna, men var litt kvist imellom, så holdt igjen. Snek inn fra siden og la meg ned, så høna greit, men fremdeles litt kvist i veien. Rundt og opp for å se fra siden, der var det fri sikt, la meg ned men da stakk hun selvsagt. Gikk tilbake til sekken og da støkka jeg ut to kyllinger som satt rett ved. Raptus tilbake til der han tok opp kullet, ny los. Da jeg skulle snike innpå så jeg en orrhanekylling som satt helt åpent på en grankvist 50m unna. La meg ned for å se om Raptus fikk ferten av den. Men han var fullt opptatt med ei høne 20m på siden, og der sto han fast, det var jo forsåvidt bra 🙂 Etter 5-6 min dro kyllingen, og jeg støkka høna Raptus jobba med.

Så ble det et lite stykke med lite fugl, foruten 2 ørner som kretsa over oss. Måtte skyte et varselskudd for å få de til å dra unna, fungerte heldigvis. Hadde opp 2-3 orrfugl rett etterpå, og så et rådyr opp mot tregrensa.

DSC_0092.JPG

Mange loser på orrkull etterpå, men tett granskog gjør det ikke lett å få øye på de, ble til at jeg støkka mange. Fin erfaring for Raptus da.

Begynte å gå i retning bilen da Raptus dro ut 300m i rett linje før det ble los. Tett og fin los, tydelig at han hadde bra kontakt med fuglen. Gikk inn til jeg var 30m fra hunden, markerte mot ei stor,ganske glissen furu, store tykke grener. Så ingen fugl. Gikk tilbake og inn fra annen vinkel. Da så jeg røya sitte ganske høyt opp i furua, hodet og brystet var skjult bak stammen. 40-50m hold så jeg vurderte at blinken var stor nok. Holdt akkurat i utkanten på stammen, og trakk av. Fuglen flaks til, og jeg mente først at det var ett godt skudd. Gikk fram og forventa å se Raptus stå med fuglen da han sto 20m nedenfor lostreet, bratt helling ned mot en dyp dal. Men der var ingen fugl, Raptus sto å losa mot ei gran, røya hadde sikkert sneia innom på tur ut fra treet. Fant ei lita fjær under treet, det var alt. Søkte lenge etter den etterpå, men vi måtte innse at vi ikke ville finne den. Fikk en relativt dårlig film av hendelsen, kameraet var vinkla alt for mye opp, så fikk såvidt med fuglen i nedkant på filmen. Ble nok treff i furua istedet for fuglen denne gang. Men en bra tur i drittværet, med masse fuglekontakter og mange loser.

Snapchat-684277008.jpg

Ble 25 km på Raptus, 11 km på meg.

11.September : Gårdagens felling satt nok godt i Raptus da vi starta ut i dag. Fine lange runder, ofte ute på 3-400 meter, og fugl var det masse av i dag. 150m før parkeringa satt det 3 røyer på veien. Vi starta med å gå litt opp i skogen og bort mot dit de befant seg. Tok de opp ganske kjapt, den ene røya slo inn på haglehold til meg, og det ble los. Satt kanskje et min før hun dro ut. Rakk ikke få ut børsa eller noenting. Fulgte etter 200m, tilbake og tok ut en ny, ny lang forfølgning. Samme med den siste. Koka nok godt ei stund der, og han brukte god tid på å sjekke at det ikke var flere igjen.

God vitring fra morgenen av, og han fant flere fugler på søksrundene, hørte losen på mange hundre meter, etterfulgt av vingeslag, satt ikke lenge dessverre. Gratis-sjanse på orrkylling mot slutten av dagen, slo inn 10m fra meg, Raptus under og full los. Men sto helt åpent, ble fort avslørt da jeg skulle ta ut rifla fra Vorn sekken. Sto å så på da han tok opp en gammeltiur fra en godplass, åsside med masse bær og gammelskog. Men han dro sin vei han også, ingen planer om å sitte i ro for Raptus. Ble godt og varmt utpå dagen, så vi ga oss i 13 tiden. 5 timer og 35 km tilbakelagt for Raptus. Var kanskje i overkant, i hvert fall sliten nå på kvelden 😛 I morgen skal han få hvile, da skal Fixa få noen timer i skogen igjen.

 

 

 

Snapchat-1003344792.jpg

DSC_0067.JPG

DSC_0077.JPG

DSC_0073.JPG

DSC_0076.JPG

DSC_0080.JPG

10.September : Jaktstart 🙂 H*lvetes vind da vi starta ut, jeg og Raptus. Han var litt roligere i søket fra morgenen av, ikke akkurat flust med fugl denne dagen heller. Men etter et par timer tok han opp et kull med orrfugl. Høna gjorde som høner ofte gjør, opp i tre, kakla litt før hun prøvde å lure vekk hunden. Han dro etter, men kom tilbake og tok opp losen på en av kyllingene. Kom inn på 10 m, fin markering, men så ingen fugl. Gikk tilbake og inn fra en annen vinkel. Da så jeg kyllingen i ei lita bjørk, og plukka den enkelt ned fra 40m.

Mot slutten av turen tok han opp et orrekull til, de prøvde å slå inn i trær, men vinden var så sterk at de klarte det ikke. Fikk noen fine forfølgninger da, selv om det ikke ble noe mer utav det.

Men flott start på jakta med felling på første los 🙂

Film fra fellinga under 🙂

 

 

 

4.September : Ettermiddagstur med Fixa. Fint søk, overraskende god form 🙂 Men lite fugl, ble en fulltidslos på jerpe da. Støkka ut 3 orrhaner som satt i veden da jeg gikk innpå. Fikk noen korte loser på dem da vi var på returen. Ble 12 km på Fixa.

1.September : Jaktprøve i Lierne

25.August : Bra søk i dag, fine utslag på 2-300m, og en og annen ut på 500m. Kom ei kalvku ned fra en ås han søkte av den, men virka ikke som han brydde seg om den. Passerte meg på 20m. På slutten av slippet tok han opp fugl 300m unna meg, kom en tiur seilende ut over der jeg sto. Raptus dro enda lenger bort så ble det los. Brukte vel drøye 10 min på å klatre opp åssiden og inn på losen. Støkka ut ei røy da jeg var 100m unna, losen gikk like godt. Etter hvert fikk tiurkyllingen øye på meg og slapp seg ut fra treet, fløy 2-300m og slo inn høyt i ei gran. Raptus kom etter, passerte meg og stoppa på ei myr drøye 100m unna der tiuren slo inn. Sto å lytta i 10-15 sek før han dro videre. Fikk ikke rede på hvor han var. Raptus løp 24 km.

20180825_1446588563630913395600391.jpg

23.August : Ny tur med Raptus, prøve å få opp formen til jaktprøve i Lierne. Ingen fugl i dag heller, 2,5 timers tur. Trener lydighet, da spesielt innkalling. Fungerer bedre og bedre. Passer på å få kontakt med han når han kommer inn mellom rundene, mye skryt og et par biter med falukorv. Må nok holdes ved like hvert slipp, men det ser lovende ut. Raptus løp 15 km.

 

 

 

21.August : Ute med Raptus. Drøye tre timer, ingen fugl å se. Et par korte loser jeg ikke kom innpå. Ble 17 km på Raptus.

Juli : Knallstart på revejakta. Lokka inn to revevalper 👍

Juni : N SE UCH Fort hjort Raptus påmeldt fastprøve i Lierne.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s