Toppjakt på tiur

Forrige helg var jeg ute med Raptus på Lørdag. Hard skare og fine forhold for hunden, men rundt 0 grader i lufta, så sjansen for å se fugl i topp var liten. Så spor etter tiur i skaren, og fant flere furuer der det hadde beita både tiur og orrfugl  den siste uka.

orrfuglbæsj

 

Så han hadde fugl i nesa, gikk og spora rundt 100 m foran meg, så dro han av nedover i terrenget og kom bort imellom grantrærne. Gikk sakte framover mot der han spora, og da drar det ut ei røy som sitter på bakken, ikke så alt for langt unna der han drev på først. Vi hadde vinden i ryggen på tur inn, så han fikk nok ikke ferten av den der den satt på bakken.

Uflaks tenkte jeg, og begynte å gå videre.  Da drar det ut ei til som satt 20 m lenger bort fra den første…

Flere fugl fant vi ikke denne dagen, men Raptus fikk løpt av seg bra med energi, ble 12 km på han, fart på rundt 5 km/t. Ok søk, ute på 200 m maks.

 

Søndag ble broren min med ut sammen med meg og Isi. Han skal lage tiurmiddag 2.juledag, men enda var ikke tiuren kommet i fryser`n.

Var kommet 2-3 cm snø på natta, så det var enda bedre forhold for hunden i dag. Isi dro ut i høy fart, hadde vel 12km/t på de første 5 kilometrene, før det ble los. Så på gps`en at hun sto på en godplass 700 meter unna, adskillig høyere opp i terrenget enn det vi befant oss på. Losen gikk i et par minutter før det ble stilt. Såen fugl som kom seilende ned fra åsen og forsvant i den retningen vi skulle.

Gikk gjennom en skogteig og mot åpnere terreng og der vi en tiur som satt i topp rundt 300 m foran oss. Tok av skiene og begynte å gå tilbake inn i skogen og nedover for å komme oss på hold. Det bråkte noe forferdelig, og det tok ikke lang tid før fuglen var borte fra grantoppen den satt i.

Kryssa myra over mot der tiuren satt, og på vei oppover ser vi en tiur som sitter maks 150 m fra der den forrige satt, sikkert samme fugl som har forflytta seg. Samtidig hører vi Isi drar i gang los foran oss, 600 m unna, på samme høydedrag som hun tok opp tiuren.

Får ikke finere sjanse enn den vi har foran oss nå, så vi bestemmer oss for at han skal få prøve seg. Lasse slår ut to-foten og legger seg ned, finner tiuren og setter en helmantel i nakkegropa på tiuren. Fuglen detter som en sekk i bakken!

Smellen støkker ut fuglen Isi loser på og hun drar etter. Hører det blir ny los 800 m unna. Nå er hun godt inne på naboterrenget og jeg prøver å kalle henne inn. Støkker nok ut fuglen da jeg roper og hun drar enda lenger ut.

Står på motsatt side av dalen der hun driver på, og ser flere fugler som flyr ut når jeg roper på henne. Hun var ute på 1.4 km på det meste, fungerte dårlig med innkalling når det var fugl i nesa..Vet ikke hvor mange loser hun hadde mens hun var ute, men det var mange!!

Endte opp med å måtte dra etter henne, og halvannen time kom vi etter henne, da sto hun i los 2 km fra der vi skjøt tiuren. Var ingen fugl i treet, sikkert en som hadde flydd gjennom kvistene og lagt igjen godlukt.

Fikk kobla og avslutta for dagen, takk og pris for Astro på sånne dager.

Film fra søndagens jakt : https://www.youtube.com/watch?v=mEIRrdZQ2oY&feature=youtu.be

 

lassetiur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s